Вчера ви представихме едно малко голямо издателство – „Мориц”. Разказахме ви и за книжката „Азбука любима”. Днес ще продължим и ще ви представим и останалата част от скромната като бройки, но не и като съдържание библиография на Наталия Арсенова.

4713.jpg

„Котенцето Мърфи“ и „Кученцето Роби“ са две кратички, симпатични книжки, всяка от които съдържа по три весели стихотворения, изпълнени с доброта и позитивни послания. И двете книжки са илюстрирани от Христо Димитров, художникът, отговорен и за пъстрите рисунки в „Азбука любима”.

kote1.PNG

Новото тук обаче е, че след всяко стихотворение имаме страници със задачи! От децата се очаква да разберат и вникнат в смисъла на прочетеното. Част от задачите изпробват паметта, други пък ви насърчават да довършите римите и т.н.

kote2.PNG

Авторката описва книжките си така: „Котенцето Мърфи“ и „Кученцето Роби“ отговарят на стандарта за четене с разбиране. Целта е децата да се научат да мислят докато четат и да четат между редовете. Не е особено разбрана от пазара, защото очаква съдействие на родител, а напоследък родителите са по-склонни да свършат някаква неотложна работа и да оставят децата пред таблета или компютъра. Обмислям някакво онлайн решение на проблема. Засега продажбите са слаби. Утеха е че част от доволните родители, купили едната книжка се връщат в книжарниците и за другата.”

 4712.jpg

Книжките са формат А4, всяка от тях има 16 страници и 72 стикера, които се използват в упражненията след всяко стихче.

 

„Котенцето Мърфи“ и „Кученцето Роби“ са достъпни онлайн на сайта на издателство „Мориц”, така че всеки може да ги прочете напълно безплатно, дори и без да си ги закупува на хартия – http://moritz-bg.webnode.com/products-/ Какво по-голямо свидетелство от това, че дейността на „Мориц” и Наталия Арсенова е нещо далеч повече от публикуване на книжки с комерсиална цел?

robi1.PNG

На сайта ще откриете и някои други безплатни четива, на които си заслужава да обърнете внимание.

 

„В работилницата на дядо Коледа” е първото заглавие от поредицата „Малки пиеси за деца”, която се надяваме тепърва да се разшири с още книжки! Това всъщност е електронно издание на сценарий за училищно представление, написан доста изобретателно при това! Авторката удобно използва четенето на писма от децата до дядо Коледа като обстоятелство, което позволява да се избегне ученето на дълти реплики наизуст. Наталия Арсенова е предоставила безвъзмездно своя сценарий за свободно ползване от всички училища в страната и чужбина. http://moritz-bg.webnode.com/products/v-rabotilnitsata-na-dyado-koleda-bezplatna-piesa-za-uchilishhni-trzhestva/

Untitled6.png

Наталия Арсенова разказва за пиесата: „Форматът ѝ е такъв, за да не се налага децата да учат много текст наизуст, а да се концентрират около забавлението и традициите. Аз не съм любител на наизустяването, въпреки че в отделни случаи го смятам за удачно – например някои знакови стихотворения не може да не се знаят. Много миличко ми стана когато от една детска градина (единствената засега) ми поискаха разрешение и ми писаха, че „малките джудженца ще наизустят текста“. Душичките, аз точно от това исках да ги спася, но няма как – не можеха още да четат… 🙂

 

Цитирам писмо от чужбина: „Получих вашата пиеса, много ви благодаря за експресната реакция. Имаме клуб театър и смятам да поставим тази закачлива и интересна пиеска. Децата знаете обичат такива провокации…и мисля че ще участват с удоволствие. Също така няма да учат думи наизуст, което ги затруднява, ,а ще четат,“писмото’. ,Поздравления за креативността и хубавите думи. Желая ви много вдъхновение и разбира се лично щастие. Поздрави от Слънчева Торевиеха!!!“

 

и друго писмо от Добрич: „Сърдечно благодаря, госпожо Арсенова. От 20 години се занимавам в училище с куклено-театрално студио. Трудно е да намеря готова пиеса, която да ми допадне изцяло. Вашата страшно много ме заинтригува.Още веднъж сърдечно благодаря. С поздрав: М. Недялкова“

 robi2.PNG

Именно такива отзиви са горивото, нужно за лични проекти като издателство „Мориц” да продължават да съществуват и да се развиват. И ние също се присъединяваме към горните комплименти и от сърце пожелаваме на „Мориц” и Наталия Арсенова да реализират още повече книжки, да стигнат до още повече читатели и да предизвикват още повече усмивки!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s