Често четем фантастични книги, които всъщност са съвсем обикновени приключенски истории, трилъри или криминалета, преправени през призмата на авторовото въображение. Най-просто казано, дали главният герой ще е паладин, частен детектив или космически ловец на глави, и дали ще открие „лошите” взирайки се в кристално кълбо, в записите от охранителна камера, или във сложна компютърна възстановка чрез виртуална реалност – структурата на историята е една и съща, но наричаме нещата с различни имена. Получаваме фантастична, но сравнително лесна за възприемане история – макар и всичко наоколо да изглежда екзотично, светът е подчинен на някакви близки, разбираеми правила и закони. Но от време на време идва такава книга, която не просто те хвърля фантастичен декор, а изкривява закони на физиката, химията, биологията, и предоставя на читателя пълноценно, ново изживяване в алтернативна реалност. Един от тези редки случаи е „Други песни” на Яцек Дукай (изд. Colibri). 

drugipesni3.jpg

Йероним Бербелек беше велик стратег. Но по време на войната с извънземните пришълци, причинили тежки деформации на природата и хората, попадна под Формата на неприятеля, която едва не го лиши от самоличност и воля за живот.

 

Може би след срещата с порасналите си деца, които отдавна не е виждал, той ще се възроди и ще спечели решителната битка… а по пътя към нея ще преживее невероятни приключения в Африка – там, където по волята на чуждо съзнание се раждат отвратителни твари и неземна красота, а под небето звучат други песни.

 

Очаква ви смайващ калейдоскоп от фантастични герои – философи, владетели, пътешественици, воини, красиви и смели жени… в един алтернативен свят на Земята и заселената Луна, който се подчинява на философията на Аристотел и учението му за четирите основни стихии.

 

Романът на Яцек Дукай, смятан за наследник на великия полски мислител фантаст Станислав Лем, е една многопластова интелектуална игра, истинска главоблъсканица, синтезирана от теориите на античността и съвременните идеи, пиршество за ума и сетивата. Световните критици сравняват „Други песни“ с творби на Нийл Стивънсън, Питър Уотс и Дан Симънс.

 

Предупреждение, ако не можете да посветите време и концентрация на романа, по-добре го отложете за момент, в който имате възможност да се фокусирате върху прочетеното. „Други песни” не е просто поредната фантастика, а си е интелектуално предизвикателство. Полякът Яцек Дукай е хвърлил тежка ръкавица към феновете на фантастичния жанр (и добрата литература изобщо!). Сравненията със Станислав Лем са напълно основателни, защото „Други песни” има всички дадености да се превърне в жанрова класика.

 

Да вземеш архаичните представи за слънчевата система, пред-коперниковите разбирания за вселената, древните трудове на Аристотел, да обърнеш научно-философски трудове и спекулации във фантастична реалност, където гореспоменатото е факт… ГЕНИАЛНО!

 

Книгата не се чете лесно, защото отнема време да сдъвчете експозицията и да разберете къде изобщо се намирате, как е устроен света, природните закони, йерархията на обществата и всичко останало. Нещото, което ме мотивира да се преборя с тежестта на тия страници беше чистата възхита от изобретателността на автора и любопитството до къде може да стигне въображението му. А то, повярвайте ми, стига доооста далеч!!

 

Макар и „Вещерът” на Анджей Сапковски да е най-успешния в комерсиално отношение полски франчайз, с оригинална мисъл и епичен размах, Яцек Дукай наистина поставя Полша на картата на съвременната фантастична литература.

 

Свалям шапка на Силвия Борисова, благодарение на чийто къртовски труд имаме възможността да прочетем този роман-събитие. Не говоря само за броя на страниците (близо 650!), а за самия стил на писане, и преди всичко – сложното за интерпретиране съдържание на книгата.

 

Още едно ревю, доста по-подробно (и до известна степен, съдържащо спойлери) ще откриете тук: https://scifi.bg/statii/da-zapeem-drugi-pesni-za-drugi-svetove/

 

StarКнижар

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s