Ето нещо, което не се вижда всеки ден – съвременен трилър със силен фентъзи елемент, основан на българската история и митология. Двете книги от поредицата „Фондация „Албуга-Булгар” на Славена Атанасова са май не само световно, но и национално неизвестни. Това са „Барадж. Тайната на подземния храм” и „Тамирис. Проклятието на небесния камък”. Издадени от ик „Слово” през 2009, и двете заглавия обещават много мистерии и приключения, при това – на родна територия.

Прибавяме към това и кориците – с красива декоративна рамка около вдъхновяваща илюстрация. Художественото оформление на Петър Крусев определено хваща окото.

 

На пръв поглед изглежда, че „Барадж” и „Тамирис” имат дадености да си намерят фенове сред любителите на този тип литература. Защо тогава никой от колегите от екипа на „Книжни Криле” не беше чувал за тях, а в книжарницата повдигнаха въпросително вежди, когато попитах за тях?

 

Нямам ясен отговор на този въпрос, но нека да споделя впечатленията си от прочетеното.

 

Историята:

l294

„Барадж. Тайната на подземния храм”

София Баярова ненадейно открива старинни вещи, принадлежали някога на харизматичния й дядо. Те се оказват безценни артефакти. Чуждестранна фондация, целяща фалшифициране на историята ни, е готова дапремине през трупове, за да се добере до тях. Решена на всяка цена да изпълни завета на своя дядо, София не се поколебава да се спусне в тайнствен подземен храм, където митичният дракон Барадж от хилядолетия пази богатствата и духа на древните българи.

 В двубоя на живот и смърт с безскруполните похитители тя ще срещне любовта и ще се сдобие с приятели, чието знаме е патриотизмът.

 l292

„Тамирис. Проклятието на небесния камък”

Драматични и динамични четива на границата между реалност и фантастика; удивителна смес от разкриване на неподозирани факти от историята и разбулване на хилядолетни тайни, криминални интриги и опасни приключения; титаничен сблъсък между доброто и злото…

 

„Барадж” и „Тамирис” са далеч от перфектни, и дума да няма, и двете книги си имат своите трески за дялане, но все пак успяват да държат едно прилично ниво. Не открих други книги на Славена Атанасова, и ако това е дебют, то отдавам пропуските в прозата й единствено на липсата на опит. В никакъв случай на липсата на въображение!

 

Историите и в двете книги са пълни с препратки към българската история, голяма част от които, сигурен съм, ще са новост за средностатистическият читател. Освен ако не сте историк, антрополог или археолог, вероятно нито името „Барадж”, нито пък „Тамирис” ще ви говори нещо. Тъй че, дори и само заради проучванията, които авторката очевидно е правила покрай писането си, книгите заслужават похвала. Определено ще има поне няколко неща, с които да разширите общата си култура.

 

Всичко това върви в комплект с пъклени организации, тайни общества, подмолни конспирации… До тук – добре!

 

Това, което донякъде спъва нещата, гореспоменатите „трески за дялане”, са следните неща:

 

Стилът леко се лута, героите имат свои имена, но не зная дали успяват да имат свой „глас” – т.е. читателят инстинктивно да чувства кой говори. Би било добре персонажите да имат по-изявена и по-ярка индивидуалност.

 

И също така, една малка забележка – можело е да е леко по-сдържано що се отнася до патриотизъм и национализъм. Естествено, и аз съм за родолюбието, българщината и националната гордост. Просто в някои случаи тук те са поднесени прекалено директно, на места дори натрапчиво. Някои реплики звучат изкуствено, повече като заучени фрази, от колкото като органична реч.

 

Инициативата да се пише съвременен трилър, развиващ се по нашите земи и със свръхестествени елементи и мотиви от исторически събития и хилядолетни легенди е повече от похвална. Всъщност, книгите като тези от последните десет години вероятно се броят на пръстите на едната ръка, така че усилията на издателство „Слово” и Славена Атанасова са наистина добре дошли. Нужни са първи стъпки, за да стигнем по-далеч, нали? И е нормално първите стъпки да са по-несигурни. За това, въпреки критиките, все пак ви насърчавам да дадете шанс на книгите от серията „Фондация „Албуга-Булгар” ако ви се отдаде възможност.

 

Опитвах се да намеря информация за третата запланувана книга, „Икананемете. Могъществото на огледалния зикурат”. Оказа се, че Славена Атанасова е публикувала текстовете си на два блога (линковте са по-долу), включително и все още неиздадената трета книга. Дали и тя ще види печат на хартия? Това не знам, но пожелавам на авторката да не се отказва и да продължава да се развива!

 

Блоговете с текстовете на Славена Атанасова:

http://baraj1.blogspot.com/

http://tamirissvetec.blogspot.com/

 

Книжкознай

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s