Големият Нейт е голяма работа, особено отвъд океана. За първи път научих за него от един мой малък братовчед, чиито родители от години живеят в САЩ. Хлапето беше направо лудо по книжната серия, а томчетата му с автографи и снимка с автора, Линкълн Пърс, бяха гордостта на колекцията му. Бях се зарекъл някой ден да пробвам книжките като си поръчам няколко на английски. Но май няма да ми се наложи. От Студио Арт Лайн ме изпревариха (и приятно изненадаха), когато по-рано тази година пуснаха първата част на поредицата – „Големия Нейт: на това му се казва класа”.

 golemiya-neyt-na-tova-mu-se-kazva-klasa.jpg

Бях останал с впечатлението, че Големия Нейт е една от многото серии в стил а-ла „Дневникът на един дръндьо”, които се навъдиха след като хилавото геройче на Джеф Кини предизвика фурор, милиони продадени копия и филмова трилогия. Оказа се, че съм се излъгал.

 

Нейт всъщност се е появил още 1991 в свой комикс, серия кратички стрипове за шестокласник-бунтар, изпълнени с много училищен, пък и чисто житейски и битов хумор. Нейт е образ, с който всеки, който някога е бил (или все още е!) в шести клас лесно ще може да се идентифицира. В очите на хлапето училището е опресивна институция, уроците са скучни, а учителите са врага от другата страна на барикадата.

BigNate_25Badge.png

С течение на времето комиксите започват да включват все повече и повече герои, докато най-накрая имаме цяла галерия от различни характери, всеки от които има своя прототип в живота. Някои от комиксите пък са в стил, имитиращ детски рисунки, уж че са дело на самия Нейт.

 

От 2010 насам на базата на комиксите се издават и книги, които отново са дело на оригиналния създател на Нейт, Линкълн Пърс. Първата от тях е именно „Големия Нейт: на това му се казва класа”. През 2011 заглавието е номинирано за книга на годината на Children’s Book Council.

product_233.jpg

Нейт знае, че е създаден да извърши големи подвизи. НАИСТИНА големи подвизи.

Но животът невинаги ти дава това, което искаш, просто защото си готин.

Бедите, изглежда, сами го намират, но Нейт запазва спокойствие във всяка ситуация. Той си знае, че е велик. Нали така му е предсказало късметчето от сладката.

 

За феновете на забавната поредица „Дневникът на един дръндьо“: дръжте се, пристига Големия Нейт, беладжия по неволя, който може да е всичко друго, но не и любимец на учителите.

 

Сравненията с дръндьото са основателни, дори Джеф Кини се е изказал ласкаво за Нейт и думите му гордо седят върху корицата. Сюжетът и структурата са сходни – ученик, който се забърква в неприятности, чиито хумористични неудачи са разказани в приятен и лек текст и комбинирани със спорадични комикс-панели.

6a00d8341c5f3053ef01b8d18a460b970c-500wi

Това, с което Нейт обаче определено е едни гърди напред и превъзхожда гореспоменатия си колега са самите комикс-панели и рисунки. В илюстрациите на Пърс има значително повече изразителност и детайл от тези на Кини. Някак си са една идея по-ретро, като анимациоен сериал от преди петнадесетина години, което лично за мен е добре дошло! Деветдесетарския стил ме кара да си мисля, че Нейт спокойно би могъл да бъде нещо, с което моето поколение да расте и е хубаво, че най-накрая има възможност да понаваксам с пропуснатото.

 

Спокойно можем да кажем, че Линкълн Пърс се превърнал в подгласник на карикатуристи като Чарлс М. Шултз („The Peanuts”) и Мат Грьонинг („The Simpsons”).

 

За 25 години от създаването на Нейт, авторът му е имал възможност да изчисти стила си и да развие героя си до такава степен, че хлапето с вълнистия перчем е станало един от най-разпознаваните персонажи в своя жанр.

6a00d8341c5f3053ef01b8d18a45b1970c-500wi.png

На какво, освен на илюстрациите и комиксите се дължи популярността на книгите за Нейт? Ами… Първо – ситуациите са ни близки, хуморът е автоматично разбираем. Едновременно сатиризиращ ученическите неволи и помагащ на всеко не особено ентусиазиран по образователната система дете да се отъждестви с Нейт и да не се чувства заобиколен от неразбиращите го възрастни. Ето ти един приятел от страниците, който е по-голям беладжия и куцуз дори и от теб. И второ – Нейт е цапнат в устата, а това помага. Като порасне сигурно ще стане stand-up комик, определено има заложбите!

Ненко Генов

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s