Преди броени дни, неочаквано за мен се появи един нов (но и стар) комикс! Ей така, изневиделица, корицата на „Четвърт безкрайност” на Асен Кожухаров и Веселин Чакъров връхлетя няколко онлайн общности на българските комикс фенове. Ококорих очи и веднага разпратих линка на приятели. Леле, как обичам такива изненади!

 

Представянето на комикса тепърва предстои този четвъртък, но имам щастието да държа в ръцете си едно от първите копия с автографи от създателите!

komiks0.PNG

Защо такова вълнение? Е, как!!

 

Първо, Асен Кожухаров си е кажи-речи култово име за българския комикс. Читателите на „разкази в картинки” ще ви кажат, че у нас популярност придобиват предимно художниците, а сценаристите (когато изобщо ги има) като че остават в сянка. Е, Асен Кожухаров с право е изключение.

 

Таткото на Добромир, една от най-популярните поредици от списание „Дъга” не спира да работи и по други истории и след изчезването на ик.”Септември”. С много добри чувства си спомням например „Ордата на Варга” и „Стража на прохода”, комикси по негови сценарии, появили се през 90-те, напук на всички трудности на прехода.

 

Второ, сценарият на „Четвърт безкрайност” вече е реализиран като комикс, но от друг художник! Излиза през 90-те като част от първия (и за нещастие единствен) брой на списание „Магика”, а художник е Димитър Христозов, чиито черно-бели рисунки оцветявах с голямо старание. (Сериозно! Така добре ми се получи, че днес дори не ме е яд, че съм „опропастил” оригиналния вид на комикса!).

magika.PNG

По-късно сценария бива адаптиран от своя автор и като новела, която излиза под заглавието „Любовта на Сколопендрата”.

 

Тъй че, приключенията на Хилда и Ел Ковери далеч не са новост за мене, но завръщането им е много приятна изненада!

 

И третата причина за вълнението покрай „римейка” на „Четвър безкрайност”, това е неговият художник, Веселин Чакъров, който работи преди години по комикс сериите „Царете на България” и „Българските войводи”, а наскоро илюстрира дебютния роман на Марин Трошанов, „Ламя ООД” (чието ревю предстои на „Книжни Криле”!).

 

И четвърто… Ако има динозаври – бройте ме! Ако има сай фай – бройте ме! Ако има и двете… – БРОЙТЕ МЕ!!!

komiks1.PNG

Комиксът, макар и кратичък, е наистина голямо удоволствие. „Четвърт безкрайност” е доста различен и като визия, и като динамика от мейнстрийм западните издания, без да се стреми да копира или да се състезава със световните тенденции в комиксите. В графиката на панелите, че дори и в компютърното оцветяване има нещо приятно ретро. Така изданието е едновременно съвършено ново, но има и носталгична нотка на комикс-реликва от детството. Както се беше изразил един фен във фейсбук, сякаш сме чакали четвърт безкрайност за да прочетем отново тази история!

komiks2.PNG

„Хората,които за сега успяха да получат комикса ми писаха че им харесва много. Лично аз смятам, че книжката е доста по- особена от това, което обикновено сме виждали.” – споделя художникът Веселин Чакъров.

 

Вижте и трейлъра на комикса:

 

 

„Четвърт безкрайност” излиза от Тера Балканика, с подкрепата на Александър Въчков, който сам е автор (и голям познавач) от света на комиксите.

 

Нямам представа как ще е разпространението на изданието, но ако искате да се сдобиете с книжката, най-добре е да се свържете лично с нейните създатели във Фейсбук:

 

Асен Кожухаров – https://www.facebook.com/profile.php?id=100000768165425

Веселин Чакъров – https://www.facebook.com/vesselin.chakarov

Александър Въчков – https://www.facebook.com/profile.php?id=1275366955

 

Не пропускайте да прочетете увода на „Четвърт безкрайност”, написан от Мария Зозикова. Текстът е достъпен онлайн на „Диаскоп Комикс” – http://www.diaskop-comics.com/article.aspx?id=1868

 

Отново там ще откриете и интересен материал за художника Веселин Чакъров – http://www.diaskop-comics.com/article.aspx?id=196

 

Прочетете повече за Асен Кожухаров тук – https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%81%D0%B5%D0%BD_%D0%9A%D0%BE%D0%B6%D1%83%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2_(%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BA)

 

Информация и корици на комикси по сценарии на Асен Кожухаров: http://old-www.naval-acad.bg/avmu/vip-1979-84/191/Kozhuharoff_A/publikacii-bg.htm

 

И сега, не една, а цели ДВЕ страхотни комикс новини…

 

Веселин Чакъров наскоро направи чуднички илюстрации за една книга, която също няма да остане без ревю на „Книжни Криле”. Заглавието й е „Сказание за железноръкия воин”, а неин автор е Мирослав Петров. А съвсем скоро от същото дуо ще излезе и вълнуващ нов фентъзи комикс, както и ново издание на друг!

72-77.jpg

Ето какво казва по въпроса Мирослав Петров:

 

„Комиксът „Катана и пиратите от Лунното езеро“, над който упорито работихме с моя добър приятел Веселин Чакъров окончателно е измислен и нарисуван, доведен до логичен завършек. Общо 46 фентъзи страници с много битки, магии, и приключения. Но комиксът за Катана ще излезе догодина, ако нещо не се обърка, примерно някоя разсеяна черна котка да си обърка крачката, началото на 2017! 🙂

 

Сега обаче с художника подготвяме преиздаването в малък тираж на друг наш проект комиксът ШИНО книжка от 96 страници, графична новела за Япония!”

13775748_10209624103617004_4247769875617588196_n.jpg

Веселин Чакъров също ни подшушна малко информация за проекта:

„До сега съм нарисувал 46 страници, които ще представляват първия албум на историята. Като жанр е истинско фентъзи. Главната героиня ,дъщеря на императора, е осъдена да бъде убита защото е родена с прокълнат белег на гръдта. Спасена по чудо от един орк, тя расте и живее далеч от света на хората, заедно със своя приятел Шадоу – грамаден вълк,с размери на пони. Историята представлява трудния път момичето в опознаването на света на хората и възкачването и на законния императорски трон. За сега не знам още кога ще я издадем и как, защото комиксите са нещо доста трудно у нас и почти няма издателство, което да подаде ръка.”

72-772.jpg

72-773.jpg

One thought on “„Четвърт безкрайност” от Асен Кожухаров и Веселин Чакъров… и новини за бъдещи комикси!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s