Когато издателство Enthusiast издадоха комикс-албума „Илийчо и Август” това за мен беше една от най-приятните изненади в книжарниците за 2014 година! Изобщо не бях подозирал, че любимите геройчета от комиксите, които събирах като дете от страниците на детското вестниче „Венче” ще се завърнат отново! Беше ред на новото поколение да се запознае със симпатичното момченце Илийчо и мърколака Август.

 

Новите им читатели явно са харесали комиксите, тъй като скоро имената на художниците Сотир и Пенко Гелеви се появиха и върху втори том, този път с нови приключения – „Илийчо, Август и седемте джуджета”. Изданието им донесе наградата за детска литература на литературен клуб „Перото“.

343_book_photo_image_1

А сега, Илийчо и Август се завръщат, вече за трети път, с тях е и котаракът Гергин, а формата на историята е нов! Вместо комикс, този път получаваме детска книга с дузина глави, всяка от които разказва за приключенията на момче, мърколак и котарак!

gergin

Не бойте се, има и „картинки”! Че за къде без тях?

 

Ако не познавате героите от комиксите, то „Илийчо, Август и Гергин” е страхотен начин да се запознаете с тях. (А ако вече ги познавате, то май няма никаква нужда да ви убеждавам, че и първата им книга си заслужава!)

gergin1

Няма да имате нужда от предистория, защото книгата започва „от самото начало” и ще ви разкаже в проза за първата среща на симпатичния Илийчо и загадъчното, но изключително приятелски настроено същество, което живее под леглото му в новия дом на семейството. А какво за Гергин ли? Ами… Типично по котешки, той обича да мърка, да се излежава, да се протяга… Може и да не изглежда като активен авантюрист, но все пак и той има роля в приключенията! Да не говорим, че внася в историите много чар (и дори, бих казал, тънък хумор) с непоклатимото си спокойствие в лицето на какви ли не магии и чудеса!

gergin2.PNG

Стилът на текста е подобаващо илюстративен, читателя лесно си представя случващото се, а диалогът често е остроумен и на места дори проницателен. Харесва ми, че макар и детска, книгата не се опитва целенасочено да използва детски език – т.е. авторите съвсем не подценяват своите читатели, а дори напротив, и нищо чудно да пообогатят речника на по-младите сред тях. (Леле, от кога не бях срещал думата „двуплощник” в книга!)

gergin3

Колкото до илюстрациите – те са наистина от световна класа. Пенко Гелев се е развил много от комиксите във „Венче” насам, тъй че не се чудете ако и вида на героите е лекичко „пипнат” и променен.

Enthusiast_Iliycho-Avgust-i-Gergin_cover-first.jpg

Книжката „Илийчо, Август и Гергин” е едно от най-добрите неща, което се е появявало в българска детска литература през последните години, съвременна приказка за всеки, който все още се чувства дете! Идеално четиво преди лягане, не само за малчугана под завивките, но и за мърколака под леглото му!

Книгокрил

gergin4.PNG

 

 

За Пенко Гелев и Сотир Гелев

 

Сотир и Пенко са родени в Асеновград. Сотир – през 1960 г., а Пенко – през 1968 г.  И двамата са ходили на уроци по рисуване при Георги Ковачев – един от най-нежните и елегантни български пейзажисти.

Сотир е завършил Училището за сценични изкуства в Плодив. През 1982 г. прави анимационния филм „Пилето“, който участва в Берлинале 1984, а същата година печели „Златен гълъб“ в Лайпциг. Докато учи в Художествената академия, рисува комикси за списание „ДЪГА“. Автор е на поредици по книгите на Толкин „Хобитът“ и „Властелинът на пръстените“.

enthusiast_penko-gelev_pic
Пенко Гелев

Пенко е учил в Художествените гимназии за изящни изкуства в Пловдив и София. За детския вестник „Венче“ пише и рисува комиксите „Вълшебникът от Оз“ и „Озма от Оз“ по Л. Ф. Баум и „Маугли“ по Р. Киплинг. За същия вестник Пенко рисува комикса „Илийчо и Август“ по сценарий на С. Гелев.

През 1991 г. двамата създават списанието за комикси „Рикс“, за което Пенко рисува комиксите „Песента на аксолите“ и „Ефрейтор Нек“ по сценарии на брат си. Сотир пък рисува комикса „Жмак и тайната на пиргите“. През 1997 г. издават албум с комикса „Маугли“, а година по-късно написват сценария и реализират филма „Магьосници“. През 2000 г. написват сценария и заснемат филма „Колобър“ за БНТ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Сотир Гелев

От 2001 г. до 2007 г. те са продуценти на телевизионния сериал за деца „Приказки за физиката и астрономията“, от който реализират двеста и петдесет епизода. През 2008 г. и 2009 г. двамата продуцират сериала за деца „Добър ден, господин Жасмин“. През този период Пенко създава 22 комикс албума за британското издателство „The Salariya Book House“.  Книги от поредицата излизат в България, Турция, Чехия, Германия, Бразилия и Колумбия.

След 2009 г. Пенко и Сотир започват да работят над поредица от анимационни филми – „Дорога“, „Керата“, „Орбис“, „Вектор и Лектор“, „Имаго“, „Противогаз“ и „Лабиринтът“. През 2011 г. Пенко продуцира телевизионния филм „Жълто куче“ по сценарий на Сотир Гелев и Мария Николова, а Сотир създава авторския анимационен филм „Пилета“ (римейк на „Пилето“ от 1982 г.).

Сотир и Пенко, заедно със свои колеги от списание „Дъга“, организират групата „Проектът Дъга“, чиято цел е да популяризира и възроди изкуството на комикса в България. През 2012 г. издават албума „Над дъгата“. За този албум Сотир създава комикса „Призрак“, а Пенко рисува комикса „Дичо Пъдаря трябва да умре“.

През 2013 г. Пенко илюстрира мултимедийния проект „Приказка за вълшебната флейта“, за работата си по който е отличен с националната награда „Константин Константинов“ в категория „Илюстратор“. През 2013 г. изданието печели годишната награда „Златен лъв“ на Асоциация „Българска книга“: „За цялостно осъществен оригинален проект“ и „За оригинален проект в областта на изданията за деца, който синтезира възможностите на различни медии“. Книгата е поставена на второ място в категория „Запалени читатели“ за младежи от 11 до 15 години на наградата за най-добра детска книга, избрана от самите деца – „Бисерче вълшебно“ 2014.

 През 2016 г. Сотир и Пвнко Гелеви печелят наградата на Литературен клуб „Перото“ в категория „Детска литература“ за комикса „Илийчо, Август и седемте джуджета“.

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s