„Отмъщението на дракона” е третото заглавие от една от любимите ми детски книжни поредици – „Търсачи на талисмани” на Ейми Трий и издателство „Enthusiast”. Тази също се чете на един дъх! Само че ако дъхът е драконов, внимавайте да не опърлите страниците!

41_book_cover_image_1.png

Първата и втората книжка ми бяха напълно достатъчни да се влюбя в шарения приказен свят на Каризма. Макар и кратички, „Гривната на кралицата” и „Сребърният вир” бяха пълни с много забавни приключения, и още преди да разлистя „Отмъщението на дракона” вече бях сигурна, че и тук случаят ще е такъв. Е, Ейми Трий определено не разочарова! А разбира се, тук е и задължителният подарък-талисман, който всеки малък читател с гордост ще добави в колекцията си.

talis3_1.PNG

Сезам откри сърцето и подковата, но липсват още единайсет талисмана от гривната на кралица Чаровна. В тази история Сезам и Мади се изправят срещу огнедишащи дракони и срещу лошата сестра на кралицата на Каризма – принцеса Морбреция, която иска поредния талисман – мидата – за себе си.

 

Ще успеят ли и този път момичетата да отнесат талисмана на сигурно място в Чуждия свят?

 

Ейми Трий се старае да превърне книжките от серията „Търсачи на талисмани” в едно наистина разнообразно и шарено четиво. Макар и да черпи свободно от познатите традиционни тропи на фентъзито (дракони, магьосници и други подобни приказни герои и създания), тя смело внася и свои собствени нововъведения. Тунганорите и грибълите например ми станаха любими още с първата книга! Ето такива авторски хрумки са това, което превръща света на Каризма в разпознаваемо имагинерно царство със своя собствена индивидуалност.

talis3_2.PNG

Да не забравим и комплименти за илюстраторката Гуен Милард, която сама по себе си е достатъчна причина да обърнете внимание на която и да е книга! (Ако не вярвате, то просто пуснете интернет търсене за Gwen Millward и вижте изображенията. Или пък посетете сайта на художничката, който сме поместили по-долу!) Макар и черно-бели, нейните рисунки внасят много атмосфера и прекрасно помагат на децата да си визуализират приключенията на Сезам, Мади и компания.

 

И така, след първите три, остават ни още цели десет книжки „Търсачи на талисмани”, които да отразим. Но докато очаквате техните ревюта, спокойно можете да научите повече за поредицата и нейните създатели от линковете, които сме ви приготвили:

talis3_3

Както вече уточнихме в предните ревюта, Ейми Трий всъщност е псевдоним на Джорджи Адамс. А ето и статия за писателката в българската Уикипедия: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B8_%D0%90%D0%B4%D0%B0%D0%BC%D1%81

 

Официален сайт на „Търсачи на талисмани”: http://www.charmseekers.co.uk/

 

Обещаният официален сайт на Гуен Милард: https://gwenmillward.me/

 

Ииии накрая – едно не особено професионално, но за това пък, много ентусиазирано видео ревю от симпатягата Захари Горчев, което доказва, че макар на пръв поглед някой да би определил книжките като чисто  „момичешки”, те са не по-малко интригуващи и интересни и за момчета!

 

 

Книголюба

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s