Анималистични и вълшебни, весели, или пък с нотки на печал, приказките на Иво Сиромахов са наистина доста сполучливи първи стъпки в писането за детската аудитория.

Освен обичаните си детски романи Роалд Дал е писал и за възрастни. Част от разказите му се появяват за първи път в сп. „Плейбой”, други пък са филмирани като епизоди в ТВ сериала „Алфред Хичкок представя”, има и един адаптиран от Тарантино… Мисълта ми е, че освен приказки за жирафи, зли вещици и добри великани, шоколадови фабрики и какво ли не още, част от литературното наследство на Дал е доста по-мрачно, дори на моменти цинично. Друг подобен пример, по-скорошен, това е Ю Несбьо, който покрай заплетените и кървави криминалета пише и щуротиите за пръц-праха на Доктор Проктор.

 

Т.е. нищо не пречи на един автор за възрастни да се изявява като детски такъв и обратното. А неотдавна излезе една книга, чрез която видяхме и един роден писател в много различна светлина. Става дума за Иво Сиромахов и неговите „Малки приказки”, издадени от „Сиела”. 

203746_b.jpg

Да, Иво Сиромахов неочаквано е решил да се изяви в съвсем ново амплоа. „Малки приказки” не би могла да бъде по-далеч от злободневното и сатиричното. И слава Богу!

 

Анималистични и вълшебни, весели, или пък с нотки на печал, приказките на Иво Сиромахов са наистина доста сполучливи първи стъпки в писането за детската аудитория. Макар и нашите класически и народни български приказки да са една неизчерпаема съкровищница, хубаво е (а и важно!) да имаме и съвременни, „новонаписани” приказки.

malki1.PNG

Книжката е наистина кратка, но е успяла да събере достатъчно поуки и алегории, за да си струва да й отделите внимание. Лично аз останах приятно изненадана и с любопитство ще очаквам и други проекти на Иво Сиромахов, предназначени за най-малките.

malki2.PNG

Специални комплименти заслужават цветните илюстрации на книгата. Художничката е Милослава Найденова, гримьор в „Шоуто на Слави”, по професия живописец. Рисунките излъчват искреност, топлина и детска невинност, които много помагат на „Малки приказки” да направят голямо впечатление.

9318405_back__b.jpg
Ето и трейлъра на книгата, в който ще видите и някои от прекрасните илюстрации:

 

Откъси от „Малки приказки” можете да прочетете на следните линкове:

 

http://ladyzone.bg/article/laifstail/artbox/otkas-ot-malki-prikazki-na-ivo-siromahov.html?p=2

 

http://roditel.bg/zamraznaloto-ezero-otkas-ot-novata-detska-kniga-na-ivo-siromahov-malki-prikazki/

 

Интересно интервю с Иво Сиромахов по повод книгата ще откриете тук: http://www.dvamasmama.com/ivo-siromahov-interview/

 

Можете да гледате и представяне на „Малки приказки” в „Шоуто на Слави”:

http://www.slavishow.com/%D0%B8%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8/

 

Книголина

 

Advertisements

One thought on “„Малки приказки” от Иво Сиромахов, с илюстрации от Милослава Найденова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s