Националната литературна награда „П. Р. Славейков” на Министерството на образованието и науката за цялостно творчество за деца и юноши (2001), Орден „Стара планина“ — I степен за изключителен принос към българската култура (2002), Националната наградата „Константин Константинов” за цялостен принос в детското книгоиздаване (2008)… Има ли голямо българско културно и литературно отличие, което Марко Ганчев да не е получил? Но най-голямото отличие, което един такъв автор може да получи то това е привързаността на читателите, признателността на родителите и обичта на децата. И мисля, че Марко Ганчев ги има и трите.

С книгите му са отраснали цели поколения, стихотворенията му и до ден днешен звучат от детските уста, било то на празник в детската градина или на представление в начален курс…

magareshki-raboti

„Магарешки работи” е сборник със стихотворения на Марко Ганчев, който носи едновременно усмивки и поуки. Книжката съдържа 90 страници с едни от най-популярните рими за деца на големия автор и се издава от издателство „Прес” с финансовата подкрепа на МОН. 

magare1.PNG

 

Често сатиричен в творчеството си за възрастни, Марко Ганчев не пропуска да обърне на шега и някои неудачи у децата, но го прави без да се присмива или иронизира незаслужено, а с добронамереност и внимание. И го прави чисто и просто за да не излезе един ден, че от малките магаренца сме се превърнали в големи магарета, а заедно с нас са пораснали и магариите ни.

magare2.PNG

Илюстрациите на детската стихосбирка са в тон с римите вътре и ще ви върнат във времето на добрите стари книжки с картинки от едно време!

magare3.PNG

Повече за Марко Ганчев можете да научите от страхотната статия на Лора Филипова на DetskiKnigi.com – http://detskiknigi.com/marko-ganchev/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s