Поредицата „Маговетри” не стои на едно място, а книгите са така четивни, че и вие няма да останете дълго на същата страница! Любимата ни героиня Маша води двойствен живот, а двете й роли все по-често започват да влизат в конфликт. Обикновено момиче в нашия свят, герой и спасител във фантастичните земи, до които я пренасят способностите й на маговетър.

„Принцеса съм била!” От думите им страшно я заболя. За да не заплаче, Маша се загледа през прозореца към блестящия под уличните лампи сняг. „Каква отвратителна дума, принцеса, трябва да се измисли нещо друго. Например коронела или пък коронеса – от корона. Или…”

 

– Венцеса! – подсказа майка й от мрака в стаята.

 

– Точно така, венцеса от венец!

 

Майка й се отправи към тъмнеещата врата, шумолейки с дългата до пода рокля.

 

Нещо не беше както трябва – не само в майка й, но в цялата стая. Допреди миг Маша бе у дома, в кревата, с термометър под мишница и хапче под езика, а сега всичко се преобрази: въздухът се вледени, в тъмното напипа някакви космати пантофи, вратата бе изчезнала и на нейно място се бе появила плътна завеса от грубо платно, а навън вместо уличните лампи и съседните кооперации се виждаше назъбена висока стена, отвъд която се простираше пусто бяло поле с посърнали самотни елхи.

 

– Мамо! – извика Маша и се хвърли към вратата. Направи няколко неуверени крачки, но в тъмното проехтя животински рев и момичето се втурна обратно…

 

Откъсът е от „Маговетри 3. Леденият рицар” на Татяна Леванова. Поредицата „Маговетри” не стои на едно място, а книгите са така четивни, че и вие няма да останете дълго на същата страница! Любимата ни героиня Маша води двойствен живот, а двете й роли все по-често започват да влизат в конфликт. Обикновено момиче в нашия свят, герой и спасител във фантастичните земи, до които я пренасят способностите й на маговетър.

 

magovetri3.jpg

Третата книга е тъкмо като за сезона! Зимна приказка, в която ще срещнем поредната порция интересни герои, съюзници и противници на нашата Маша. Този път момичето е болно, и принудено да остане в леглото за цели две седмици то търси изход от положението, пренасяйки се за пореден път отвъд пределите на реалността.

 

Харесва ми, че въпреки че винаги вмъква в книгите си нови герои, а и самата Маша също се променя, Татяна Леванова не се стреми директно да надскача предните части на поредицата „Маговетри”. Много добро решение, защото е наистина уморително и досадно да виждаме всеки път как главния герой във фентъзи поредиците става все по-могъщ и опитен във следващите части, но заедно с това нараства и заплахата от страна на противниците му, докато накрая сме изправени пред съдбоносни конфликти с апокалиптичен залог. Татяна Леванова обаче, за щастие не прекалява с епичността.

 

„– Само ми се подиграват – оплака се Лена. – Викат ми Хари Потър, Катя Пушкарева… Третокласниците пеят след мен: „Щом имаш четири очи, на водолаз приличаш ти”. По-добре просто да дойда някой път без очила, всички ще припаднат!

 

Маша колебливо огледа останалите. После решително закопча палтото и взе чантата.

 

– Или си с нас, или си против нас! – извика след нея Света. – Ще дойдеш ли с нас на кино, или ще ходиш с тази очиларка в дупката й? Избирай!”

 magovetri4.jpg

А в „Маговетри 4. Аквамаринова звезда” пък пътуването на маша през тъканта на световете я отвежда на едно място, което би могло да бъде описано с една дума – „райско”. Или поне така изглежда на пръв поглед. А първите впечатления често лъжат! Подводното царство, в което се озовава героинята вероятно би се сторило на всеки като идеалното кътче, на което да прекараш ваканцията си, но Маша скоро ще разбере каква е цената на красотата и какви зловещи тайни се крият зад фасадата на лукса. Да надвиеш злото няма да е никак лесно. Обаче ако има някой, който е способен да се справи с мисията, то това е Маша! Все пак, тя не случайно е маговетър, нали?

 

В тази предпоследна книга Татяна Леванова внася известен привкус на антиутопия и поставя интересни морални дилеми пред Маша.

 

„На излизане майка й трясна вратата. Стана случайно, просто не премери силата си, но Маша се обиди и в яда си хвърли на пода кутията с новия телефон. След това се сепна, наведе се да я вдигне и изведнъж й се зави свят. Падна на колене и се зачуди защо подът бе толкова неравен и студен. Долови мирис на море. За миг й притъмня и притвори очи. За секунда ушите й заглъхнаха, а после тишината се взриви от множество звуци – стъпки, музика, гласове, плисък на вълни, свистене на вятъра, сирени, свирки, звънци…

 

– Сигурно е болна, не я пипайте! – извика някой в мрака.

 

От тъмното се появи ръка и й помогна да стане, като здраво я стисна за лакътя.

 

– Ей, лошо ли ти е?

 

Маша отвори очи.”

 magovetri5.jpg

„Маговетри 5. Нощните птици” е петата и последна (поне за сега) част от поредицата. Тя е и с любимата ми корица – особено красива илюстрация, която ми привлече вниманието веднага. Маша е на поредната си мисия. Вече понатрупала доста опит, момичето маговетър пътува до поредния свят, който се нуждае от помощта й. Жителите на Рогонда живеят в постоянен страх от злокобни крилати нападатели. Всеки, който не успее достатъчно бързо да намери подслон при техните нападения изчезва безследно. Дали Маша Некрасова ще успее да се справи и този път и да отърве още един свят от неговата прокоба?

1052069.jpg

Книгите от поредицата „Маговетри” са обичани от големи и малки. Авторката им да не се е покрила с международна слава, но това със сигурност не е от липса на талант, а по-скоро от липса на по-сериозна рекламна кампания, която да се опълчи на нашумелите детски бестселъри. Книгите притежават особена топлина, допълнително подсилена от препратките към славянския фолклор. А фактът, че ги открихме тази серия ни кара да се чувстваме така, както самата главна героиня Маша, когато открива нови, фантастични светове. А освен ако и вие самите не сте маговетри, то най-добрият начин за пътуване до такива светове е на крилете на хубава книга!

Книголет

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s