Руската писателка Татяна Леванова се е погрижила да предостави на жадните за приключения млади читатели една поредица, която е едновременно модерна и в крак с времето, и същевременно притежава достатъчно индивидуалност и славянска атмосфера. Звучи ви добре? Тогава серията „Маговетри“ е за вас!

 

Детско и младежко фентъзи дал Господ! В наши дни всеки трети писател се опитва да изкара новия Хари Потър, и е просто въпрос на време преди читателската аудитория да се умори безвъзвратно от повтарящите се сюжетни елементи и преексплоатирани идеи. А вероятно над 80% от всичко, което се превежда у нас в този жанр се превежда от английски. Не, че сред тях няма хубави и стойностни книги – напротив. Доста от тях сме отразили и на „Книжни Криле”. Но освен тях има и едно море от посредствени заглавия, които просто са „яхнали вълната” и се възползват от популярността на фентъзи жанра сред младите.

 

В резултат постоянно четем за хлапета (често сирачета, или деца на разведени родители), които се местят от големия град в периферията на някое забатачено градче, озовават се в ново училище, където са тормозени от атлети или мажоретки, но се сприятеляват с някой друг аутсайдер, съученик или съсед, и после се замесват в серия от шаблонни магически приключения.

 

Искате да прочетете нещо леко, нещо по-детско, но ви е писнало от гореспоменатите жанрови клишета? Тогава поредицата „Маговетри” на Татяна Леванова е именно за вас!

dc12a6248094.jpg
Оригиналната корица на сборното издание с първите три романа от серията

Руската писателка се е погрижила да предостави на жадните за приключения млади читатели една поредица, която е едновременно модерна и в крак с времето, и същевременно притежава достатъчно индивидуалност и славянска атмосфера. Тези фактори превръщат „Маговетри” не просто в противовес на Хари Потър имитациите, но и в конкуренция на западното детско-юношеско фентъзи изобщо. Поздравления на издателство „Millenium” за страхотния избор да преведат романите от руски език, а също и за това, че издадоха и петте тома!

 

Отне ми значително време да се хвана с това ревю. Чисто и просто защото ми отне значително време да прочета поредицата „Маговетри”. Не защото са протяжни или тегави, напротив – много увлекателни са, дори пристрастяващи, и ги изчетох и петте една след друга. Но ми отне време да се сдобия с точно с първата част, чийто тираж е изчерпан. (Съвет от мен – ако видите книжката, грабвайте я! Останалите пък са достъпни на сайта на издателство „Millenium” – http://www.milleniumbg.eu/bg/Authors/show/67 )

 

Така че, най-накрая…

 

Отвъд шарената корица на „Спиралата на световете“ ни очаква Маша. От самото име на главната героиня вече лъха на славянска приказка, а цялостната атмосфера, която Татяна Леванова гради още от първите редове те приветства с уюта на нещо близко, почти родно, но същевременно ново и неизвестно. Маша е момиче, което не след дълго ще прекрачи прага на пубертета, тъй че сега се намира на границата между детската невинност и бунта и търсенето на себе си. Тя е едновременно добра и скромна, донякъде затворена в себе си, но не без липса на самочувствие. Тя е до известна степен затворена в себе си, но поради чистата причина, че наоколо няма никой, който да я разбира истински и с когото тя да си споделя. С други думи, Маша е момиче на място, което не може да си намери мястото.

magovetri1.jpg

След едно по-остро счепкване с родителите си, Маша решава да избяга от вкъщи. Или както става в приказките, тя тръгва да си дири късмета по широкия бял свят. Къде ще я отведе търсенето ли? Ами… Нека кажем, че Маша ще намери доста повече от късмета си, и то не задължително в този свят!

 

Тайнствена гора, странстващ шарлатанин, скитащ с чудат фургон… И преди Маша да се опомни, домът й е по-далеч, от колкото тя някога си е представяла. Скоро се оказва, че Маша притежава вълшебна дарба – тя е пътник между световете, способна е да преминава през материята на различните реалности, да преминава отвъд обозримото за обикновените хора. Маша е маговетър! Маговетър, който ще трябва да се изправи пред редица изпитания, ако иска светът, в който е попаднала да оцелее… и да види отново своя собствен.

 

Макар и писана предимно за читатели, намиращи се горе-долу във възрастта на самата Маша (която всеки от екипа на „Книжни Криле” е надскочил отдавна) „Спиралата на световете“ се оказа изключително увлекателна книга, чиито страници прелитат неусетно. Текстът на Татяна Леванова наистина притежава приказност и драматизъм, а нейната Маша бързо ни става симпатична. Всъщност, до края на поредицата вече ще я чувствате като първа приятелка, но да не изпреварваме нещата!

magovetri2.jpg

В „Маговетри 2. Властелинът на илюзиите” историята продължава, както и магическите патила на Маша. Това се разбира от само себе си! Но интересния момент, който искам да спомена е друг – заварваме Маша в трудно положение. Момичето жадува да сподели със света приключенията, които е преживяло, но най-вероятния отговор на нейния разказ вероятно би било недоверие или дори подигравателен смях. От една страна Маша се чувства специална, избрана, че колко деца могат да се похвалят с пътувания до други светове и победа над злото? Но от друга, фактът че единствено тя знае за всичко това, а огледа ли се в очите на другите – вероятно ще се чувства обикновена и незабележима, което би накарало Маша да изпитва още по-голямо отчуждение… Наистина прави силно впечатление, че освен да доразвива света и историята на Маговетри, Татяна Леванова развива и самата героиня – нещо не особено обичайно, но определено похвално щом става дума за детски книги.

 

 

Очаквайте продължение на ревюто, с останалите три книги от поредицата „Маговетри”. Още утре на „Книжни Криле”!

Книголет 

Татяна Леванова (1977 г.) е родена в Соликамск, Русия. От ранна възраст се увлича по литературата и публикува свои разкази в пермския вестник „Макс-клуб“, а също и в различни литературни сборници. Завършва Соликамския държавен педагогически институт. През 2005 г. става лауреат на литературния конкурс „Втора степен“ с повестта си „Море, мечти, Марина и нейните рибки“.

В момента живее в град Березники и работи като журналистка в областния вестник.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s