Един знаменит детски роман се завръща! След „Приказки колкото усмивка” и „Граматика на фантазията”, „Джелсомино в Страната на лъжците” е вече третата книга на Джани Родари, която излиза от „Сиела” и получава чудна корица и илюстрации от талантливия Дамян Дамянов!

 

Ако никога до момента не сте чели романа, то новото издание е наистина прекрасна възможност да поправите тази грешка. Ако пък сте го чели – то със сигурност не сте го чели в такава красива форма! Дамян Дамянов наистина притежава умението да улови есенцията на произведението и да я предаде визуално чрез идейните си и прекрасно стилизирани изображения.

17e7af5769e3f93811c9d063dea86a09.jpg

Джелсомино е необикновено момче. Той се ражда с толкова силен глас, че един негов поздрав запраща шапките на хората високо в небето. Убеден, че гласът му носи само злополуки, Джелсомино напуска родния си град и се отправя на пътешествие по света в търсене на щастието. Но по време на странстването си той попада в най-чудната страна на Земята! В Страната на лъжците всички казват обратното на действителността, котките лаят, кучетата мяукат, а честните хора са пращани в затвора. С помощта на нарисуваното с тебешир коте Дзопино и на още много приказни герои Джелсомино се впуска в славна битка срещу несправедливостта.

 

И дори в нашия свят – почти 60 години след първото издание на романа – вече да няма пирати като страшния Джакомоне, никой да не носи шапки, а вестници като Съвършен лъжец да са предимно електронни, момчето с необикновено силния глас продължава да учи днешните деца на приятелство, любов, доброта и най-важното – на необходимостта от въображение.

 roadri2

Човеколюбивата приказна сатира на сладкодумния Джани Родари е една от онези книжки, които, струва ми се, наистина трябва да прочете всяко дете… А после най-добре да си ги припомни и като възрастен! Не само, за да си опресни спомените от тях, но и за да ги преоткрие, да забележи многото им слоеве и символизъм – елементи на историята, които децата разбират интуитивно, но зрелия читател може да интерпретира, анализира и оцени през перспективата на времето.

rodari1

Историята на Джелсомино е един от онези разкази, които са поучителни, но без да са натрапчиви, без да го обръщат на конско или на проповед, а напротив – поднасят ти многото си поуки с ненадмината фантазия и буйно въображение, увличат те да четеш и четеш, докато неусетно достигнеш финала, а там – вместо задъхан и изморен се чувстваш пречистен и обогатен.

 

А след последната страница си задавам въпроса – как да не обичат децата Джани Родари, след като и той ги обича толкова много?

Книгокрил

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s