Ед е млад таксиджия, но понякога годинките се трупат по-бързо от сметката на брояча. Особено, когато животът ти не тече особено смислено. Дните на Ед се ограничават до дълги часове зад волана, а след работа – разпускане, в компанията на книга, или пък в тази на дружките картоиграчи. Но на Ед цялата тая работа не му пречи. Добре му е да си живурка в малкия си свят.

 

Не щеш ли обаче един ден всичко се обръща с краката нагоре. Пред очите на Ед се разиграва банков обир, а той като свидетел попада под прицела на камерите и получава своите пет минути слава, както и… мистериозна карта в пощенската кутия!

Ед се превръща в пратеник, изпълняващ поръченията на картите, които идват една след друга до него. Всяка карта го изпраща на определена дестинация, където Ед се среща с различни хора, различни проблеми, различни драми, терзания, мечти… А от Ед се иска да бъде инструмент в разрешаването на проблемите, пътеводител към осъществяването на мечтите. Или с други думи, върху плещите му лежи отговорността да ощастливи по един или друг начин хората, чиито адреси са изписани върху пристигащите карти.

 

Кой изпраща картите? И защо ги изпраща точно до Ед? Какво очаква Ед, когато събере цялото тесте? … Въпросите са много!

8095972_b.jpg

А отговорът се крие в романа на Маркъс Зюсак „Аз съм пратеникът” (изд. „Пергамент Прес”), който не случайно е награден с приза „Книга на годината” на CBCA (Children’s Book Council of Australia) за 2003 година.

 

Макар, че австралийските колеги са отличили книгата като детска (било то и в категорията „Older readers“), то за нас тя далеч не е детска литература, а по-скоро заслужава червена точка 15+. Историята съдържа груб език, сцени на кръв и насилие (вкл. сексуално), употреба на алкохол и др. елементи, които са неподходящи за подрастващите.

The_Messenger_Au_Cover.jpg

Въпреки гореспоменатото съдържание, Зюсак ни поднася една лека, четивна, грабваща, емоционална и заредена с идеализъм, но преди всичко майсторски написана история, чийто неочакван финал със сигурност ще предизвика много усмивки… А защо не и мъничко размисъл! Подходящо за широк кръг читатели, силно четиво, ако търсите нещо интригуващо и нестандартно.

 

Книжкознай

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s