Когато всички останали възможности отпаднат, това, което остава, колкото и невъзможно да изглежда, е истината. А истината е, че ако не беше Шерлок Холмс, сега едва ли щях да пиша за този блог. Редом с комиксите, детективските истории на Артър Конан Дойл са това, което ме запали по четенето. Щом прочетох, едва ли не на един дъх, томовете с оригиналните разкази, се насочих към кино версиите – от филмите с Базил Ратбоун до тези с Питър Къшинг и Кристофър Лий. Но винаги жадувам за още.

Faces-of-Sherlock-Holmes.jpg

За щастие, също както с много други култови герои, творбите за Холмс не стихват след смъртта на Артър Конан Дойл.  Не един или двама автори са се пробвали да оплетат читателите в свои собствени мистерии с участието на великия детектив. Редица от тях, повечето от които – доста сполучливи, сме чели и на български: „Домът на коприната” от Антъни Хоровиц, първите две части на „Младият Шерлок Холмс” от Андрю Лейн, както и прекрасната поредица на Трейси Мак и Майкъл Ситрин – „Шерлок Холмс и Отрядът от улица Бейкър”.

 

„Петата купа” (изд. „Ciela”), от своя страна, е интерпретацията на Дан Симънс, прочул се с научно-фантастичния „Хиперион” от 1989 г. Но ако очаквате нещо в стила на Дойл, може би е добра идея първо да прочетете ревюто, за да не останете с излъгани очаквания. Защото Симънс ни поднася един много нетипичен Холмс!

197841_b

Мистерия в „Петата купа” не липсва – напротив! Симънс поднася няколко сюжетни линии, които се развиват едновременно, известно време след предполагаемата смърт на Шерлок Холмс и професор Мориарти при водопада Райхенбах. Едната – стремежът на Холмс да докаже, че едно, на пръв поглед, самоубийство, всъщност не е такова. А другата, далеч по-смела и нетрадиционна – съмненията на детектива в собственото му съществуване. Тук вече се събуди интересът ми! Защото съвсем не говорим за редовната екзистенциална криза…

 

Холмс започва да подозира, че той не е реална, а фиктивна личност! Идеята за това един, за нас, литературен герой да се запита за това дали е нещо повече от „творение на някой опръскан с мастило драскач” определено има адски много потенциал.

 

И честно казано, може би бих предпочел ако Симънс беше превърнал тази идея в основна сюжетна линия. Нямам нищо против традиционните детективски сюжети с нетрадиционни примеси. Такъв е например анимационния сериал „Шерлок Холмс в 22 век”, в който генетични и криогенни технологии и кибернетика стават причината за завръщането на дуото Холмс и Уотсън, под нова форма, както и техния отколешен враг Мориарти. (Гледайте сериала тук! – https://www.youtube.com/watch?v=dxmoOUsZzOs&list=PL0ACFBC09C84127E7 )

 

Симънс също би могъл да отвее читателите, грабвайки героите на Дойл и захвърляйки ги в разюздания вихър на въображението си – представете си, най-грандиозния случай на Шерлок Холмс, в който детективът разплита нишките на собствената си литературна реалност и открива, че живее в книга!

 

Явно главата на автора пращи от идеи, и той се е стремял да отдели части от романа за всяка от тях. Това от една страна предоставя наистина голямо разнообразие, но от друга сякаш пречи на творбата да си изгради цялостен стил.

 

Книгата започва с доста обширна биография на американския класик Хенри Джеймс, която идва леко мудна, макар гореспоменатият Джеймс да е главно действащо лице в историята. Следват няколко глави, в които започва развитието на действието и се поставя началото и на двете основни сюжетни линии.

fifth_heart_dan_simmons_review_header

От там нататък обаче, романът го удря на експериментална смесица от жанрове – от елементи на мета-роман, през алтернативна история, до класическо крими. На съмненията на Холмс, че е просто нечий литературен герой, не се обръща достатъчно внимание и са пропусната възможност да покаже различен поглед към психиката на детектива. След първоначалното споменаване на тази идея се минават не по-малко от 100 страници преди тя отново да бъде на показ. За сметка на това пък, след Хенри Джеймс се намесва и Марк Твен, и това далеч не са единствените исторически личности, чиито имена ще срещнете в текста.

fifthheart

Разследването на предполагаемото убийство е постоянно прекъсвано от експозиция, която реално не играе съществена роля, но се оказва нужна. Защо ли? Ами защото идеите на Симънс са мащабни, навързани с реалните исторически личности, които взимат участие в действието. И за да не му се налага на горкия читател, чиято обща култура не се простира чак до там, току да търчи до Уикипедия, Симънс се е погрижил да приложи цялата нужна фактология. Тъй че, бъдете подготвени. Части от книгата са като излезли от разказ на Дойл. На други места обаче имате чувството, че четете учебник по история или литература (не една или две реални личности са намесени в сюжета, а на места се прави и дисекция на разказаните от Уотсън/Дойл случаи на Холмс).

8173159_back__b

 

Не мога обаче и да отрека, че книгата се чете лесно и приятно, въпреки особената си структура. Очаквах с нетърпение да видя каква ще бъде развръзката, и оценявам опитите на Симънс да вплете в сюжета не само познати от историите на Артър Конан Дойл герои и събития, но и реални такива от съответната епоха. Похвален е и преводаческият труд на Васил Велчев, който усърдно е проучил и разяснява някои по-дребни детайли, които могат да убегнат на средностатистическия читател.

 

Въпреки нетипичната си структура (а може би и именно заради нея!) „Петата купа” е интересно и увлекателно четиво, стига да можете да се настроите към специфичния начин на разказване. А и ако сте като мен, още малко Шерлок Холмс никога не е излишен.

Zedd

p.s. И един бонус, за холмсоманите като мен! Антропоморфен стиймпънк а-ла Артър Конан Дойл / Хаяо Миядзаки – 26-те епизода на култовия аниме сериал Sherlock Hound! Гледайте ги тук: https://www.youtube.com/playlist?list=PL5C63060A44A4F846

 

 

2 thoughts on “„Петата купа” от Дан Симънс

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s