Кой би могъл да устои на ново предложение от издателство „Рибка”? Със сигурност не и ние! А ето го и него – „Голямата хартиена мистерия”! Автор и илюстратор на книжката отново е креативният ирландец Оливър Джефърс, който вече добре познаваме от „Изгубен и намерен” и „Как да си уловиш звезда”. Този път обаче неговото момченце в блузка на бели и червени райета не участва. Вместо това пригответе се за горско криминале!

GHM-c.jpg

Сред горските обитатели настава смут, когато едно по едно дърветата започват да губят клоните си. Нещо повече – изчезват дори цели дънери! Нещата не могат да бъдат оставени на произвола на съдбата, особено имайки предвид, че за животните въпросните дънери са всъщност дом.

GHM-0.jpg

Но кой е извършителят на престъпленията? Обвиненията се сипят едно след друго, а изглежда, че всеки от жителите на леса има свое алиби. На всичко отгоре, из книжката броди и мечка, въоръжена с брадва! Възможно ли е именно тая мечка да е виновникът? И какъв е мотива за изсичането на гората?

GHM-1.jpg

Тук рисунъкът е по-детайлен и пипнат, от колкото в книжките за момченцето. Техниката на оцветяване също е друга. Въпреки това не може да го сбъркате с друг – Джефърс си е Джефърс!

paper.PNG

Авторът ни разказва една чудновата и нетипична приказка, илюстрирана с неговия разпознаваем стил – леко странен, експериментаторски, разчупващ границите на традиционната детска книга. Ами да, все пак, кой разказва криминалета на дечицата преди лягане? Ето ти нещо оригинално и свежо!

paper3.PNG

Илюстрациите на „Голямата хартиена мистерия” съдържат хумористични хрумки, пародиращи жанровите клишета от полицейските филми. Тъй че, не бързайте да разгръщате страниците веднага, след като прочетете краткия текст. Оставете погледа на детето (а и своя също!) да се разходи наоколо и да попие детайлите.

GHM-2.jpg

Лично мене много ме забавлява факта, че една от заподозрените мечки, задържани в ареста и наредени за разпознаване всъщност е… плюшена играчка. А коалата вдясно от нея пък вместо затворнически номер държи пред себе си надпис „Не бях аз!”. Наглед може да ви се стори дреболия, но именно тия мънички моменти допълват историята и я превръщат във весело и изпълнено с въображение преживяване.

paper2.PNG

Макар и на ниво подходящо за най-малките, „Голямата хартиена мистерия” все пак засяга и някои важни теми, по които можем да си поговорим с децата след прочита на приказката. Като например съжителството с другите. Или параноята и прибързаните, безпочвени обвинения. Разликата между умишленото и неволното злодеяние. Последствията от необмислени действия върху околните. (Да не пропуснем да споменем и екологичния елемент за произхода на хартията и нейното разхищаване…) Но преди всичко – книжката говори за прошката и изкуплението на грешките. И го прави по възможно най-лекия и достъпен начин.

Книголюба

 

Детските книги на Оливър Джефърс са преведени на 37 езика, а част от наградите му включват New York Times Best Illustrated Children’s Books award, Nestlé Children’s Book Prize Gold Award, the Irish Book Awards Children’s Book of the Year, the Blue Peter Book of the Year, The Red House Children’s Book Award, както и номинации за the British Book of the Year, the Roald Dahl Funny Prize и the Kate Greenaway Medal.

Арт директор на българското издание е Евгения Николова. Нейна е адаптацията, както и изписаните на ръка надписи в илюстрациите, одобрени лично от Оливър Джефърс.

„Голямата хартиена мистерия“ е в продажба от 13 октомври 2016.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s