Много е хубаво, когато една поредица, от която си очаквал чисто и просто забавление вземе та не само изпълни това си предназначение, но и надскочи очакванията ти. Точно така стана с мен и „Фамилиарите”. Разгърнах първата книга от поредицата с презумпцията, че ще отморя с леко, младежко фентъзи, което бяга от шаблона за осиротели деца със свръхпособности и „избрания” от древното пророчество, вкарвайки шепа животни в ролята на главни герои. Дебютантското авторско дуо Адам Джей Епщайн и Андрю Джейкъбсън не само блестющо е изпълнило тази си мисия, но и е заредило историята с достатъчен емоционален заряд, за да се привърже читателя към героите и да грабне том втори още на следващия ден!

 

„Фамилиарите: Тайната на короната” по нищо не отстъпва на предшественика си. Дори личи, че авторите са набрали увереност с първата част и сега разгръщат историята с по-голям размах. Героите вече са ни познати, фантастичният свят на Вастия – също. Така че, можем направо да скочим в действието!

product_144.jpg

Историята започва около месец след финала на предната книга. Чираците на магьосниците са спасени, и всичко изглежда наред… Може би в тази книга собствениците на животните ще действат заедно с тях и ще излязат на преден план? Нищо подобно! Изневиделица над града се стоварва мощно заклинание, което обръща ролите на хора и животни! Екипът на фамилиарите отново е на линия, за да се справи с бедствието. Тук са „Олдуин, котката с телекинетични способности, Скайлър – всезнаещата синя сойка и Гилбърт – наивната дървесна жаба”.

 

Сюжетът се извива като гърмяща змия, но злата сила, чийто пъклен план трябва да разнищят героите е далеч по-миловидна от очакваното! Да, този път ще видим, че ако животните могат да бъдат протагонистите на историята, то съвсем спокойно можем да имаме и един пухкавичък, дългоух антагонист!

 

Героят на Олдуин продължава да се развива. Наред с новооткритите си свръхестествени умения, котаракът осъзнава и че произходът му не е чак толкова обикновен, колкото сме си мислели всички, когато го срещнахме за първи път, преследван по улиците на Бриджтауър. Всъщност, бащата на Олдуин е изчезнал преди няколко години, когато е тръгнал да дири тайнствен артефакт – Короната на Снежния леопард. По странно стечение на обстоятелствата, точно този предмет е нужен на фамилиарите, за да се справят с проклятието. И така, героите поемат по следите на бащата на Олдуин, чак до Отвъда…

 

В приключенията Адам Джей Епщайн и Андрю Джейкъбсън са вплели и мотива за вечните ценности като приятелство, преданост, жертвоготовност и смелост. Но както ще се убедят Олдуин и компания, истинската смелост не значи да бъдеш безстрашен, а да намериш в себе си волята да се изправиш пред страха, в името на тези, които закриляш.

 

„Фамилиарите: Тайната на короната” е страхотно продължение, и ако и следващите две книги от серията са на същото ниво, то дано наистина от Студио Арт Лайн да ни зарадват с тях при първа възможност! Вече си представям колко добре би изглеждала колекцията от четири тома един до друг на уютното ми фентъзи рафтче!

Книголет

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s