„Фамилиарите” е детско-юношеска фентъзи поредица от четири заглавия, две от които са вече издадени у нас от Студио Арт Лайн. И тъй като имам незадоволим глад точно за такъв тип книги, с най-голямо удоволствие подхващам едноименния роман от 2010, дебют за Адам Джей Епщайн и Андрю Джейкъбсън.

Илюстрацията на корицата и думите „Магията не е само за магьосници” вече ви подсказват в каква посока са поели авторите, но все пак, нека погледнем историята в повече подробности.

product_42

Олдуин е един от множеството обитатели на Бриджтауър, град в приказните земи на Вастия. Проблемът на Олдуин е, че е четирикрак и покрит с черна козина. Това никак не е чудно, предвид, че си уличен котарак, но може да се окаже риск за повече от един от деветте ти живота, когато попаднеш на мушката на зловещия ловец Гримслейд. Търсейки начин да се измъкне от своя враг, Олдуин се шмугва през отворен прозорец и се озовава на място, пълно с какви ли не животни.

 

Някой би си помислил, че това е късмет, че Олдуин ще се слее с обкръжението… Само дето Олдуин всъщност е най-обикновен котарак, а около него са затворени в клетки какви ли не приказни същества, както и необикновени разновидности на иначе познатата ни фауна. От миниатюрни дракони до диамантени костенурки, това магазинче предлага богат избор за всеки заклинател (или чирак на такъв), решил да се сдобие със свой собствен фамилиар, или иначе казано – животно-спътник за бъдещите му магьоснически приключения.

 

Новият подслон на Олдуин се оказва нож с две остриета – котаракът бива избран за фамилиар от Джак, млад чирак, поел по стъпките на магията. Сега от Олдуин се очаква да не посрами себе си и новия си притежател, макар че горкият си няма никакво магическо потекло. Дали това ще е по силите на една улична котка?

 

Знаете ли какво? Няма значение! Защото пред Олдуин изниква далеч по-голямо предизвикателство – да обедини сили с други два фамилиара, сойката Скайлър и с дървесната жаба Гилбърт, и заедно да спасят своите притежатели! Точно така, чираците на трите животни са похитени, а кой е извършителят е по-добре да не знаете!

 

Никак не е трудно да харесате Олдуин, Скайлър и Гилбърт, нито пък да се увлечете по приключенията, през които ги прекарват Адам Джей Епщайн и Андрю Джейкъбсън. Макар и дебютанти, двамата автори умело балансират с добро темпо на действието, приятен и увлекателен стил на писане и интересен сюжет. А да се повери магията в ръцете… пардон, в лапите на животни може и да не внесе революция в световното фентъзи, но определено е свежа хрумка и разнообразие, което лично аз приветствам радушно!

 

„Фамилиарите” е най-готиното животинско фентъзи, което ми е попадало от „Mouse Guard” на Дейвид Питърсън насам.

 

Върнете се на „Книжни Криле” и утре, когато ще продължим с „Фамилиарите: Тайната на короната”!

 

А до тогава, ето трейлъра на книгата!

 

Книголет

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s