Тип с харипотърово шалче и очилат стегозавър летят в стиймпънк балон! Бройте ме! Бих грабнал „За щастие, млякото” на секундата, дори и върху корицата да не бяха имената на Нийл Геймън и Скоти Янг! Но за щастие, и ТЕ СА ТАМ! Ако на някой всичко това не му е достатъчно, то май наистина заслужава за наказание да му се пресече млякото! И да остане без зърнена закуска!

Нийл Геймън често си взима почивка от творчеството си за възрастни и твори едни симпатични (и понякога съвсем несериозни) книжки за деца, често пъти в дует с някой страхотен художник. Резултатите са илюстрирани бижута като например Chu’s Day (с Адам Рекс), Blueberry Girl (с големия Чарлс Вес), или пък „Спящата и вретеното”, която наскоро ви представихме. 

 

А ако вече сте чели ревюто ни на „Спящата и вретеното” вероятно си спомняте, че книгата има две издания с илюстрации от двама страхотни художници. Британското (и българското) издание са с илюстрации от страхотния Крис Ридъл, а художник на американската версия е не по-малко талантливия Скоти Янг.

product_160

Същия е случая и със „За щастие, млякото”, но този път у нас пристига американския вариант! Точно така, от Студио Арт Лайн са се възползвали от случая да дадат шанс на българските читатели да се докоснат до стила на Янг. За него говорихме съвсем скоро и в статията за комиксите по Оз – Скоти Янг е илюстрирал Marvel адаптациите на първите шест романа на Лиман Франк Баум.

 

Разбира се, би било повече от чудесно ако имахме възможността да четем на български и двете илюстрирани версии на всяка от книгите, но нали ви е ясно, че на родния пазар това би било еквивалент на финансово самоубийство? Колко хора ще си купят и двете издания на една и съща книга, за да имат в колекцията си арта и на Крис Ридъл, и на Скоти Янг? Мммм… иска ми се да вярвам в противното, но едва ли ще са доста. За това приветствам радушно решението на Арт Лайн да редуват художниците!

FortunatelytheMilk_HardbackUK_1365440376.jpg

Илюстрациите са чуднички, и са в пълен синхрон с фантасмагоричната анархия, която Нийл Геймън е написал. Историята ще допадне на децата, но имам чувството, че ще очарова дори още повече татковците!

milk2.jpg

Главният герой тук е един баща, изправен пред възможно най-голямото изпитание за всеки татко – отсъствието на любящата половинка! Дааа, знаем как е… Няма какво да се лъжем, всички ние познаваме онзи страшен момент, когато мама я няма наоколо и целия домашен уют започва с главоломна скорост да се преобразява в катастрофа с апокалиптични пропорции! Едва тогава всеки татко си дава сметка за собственото си безхаберие… Ето на, и млякото е свършило. Бегом до магазина! Но ако някой татко си мисли, че да купиш мляко е така просто, както звучи, то жестоко се лъже!

fortunately-the-milk-johnny-depp-edgar-wright

Скоро анархията е пълна, разхождате се напред-назад във времето, носите се в гореспоменатия балон с гореспоменатия стегозавър, и нямате представа накъде ще ви отвее вятъра! Приключенията не спират до самия финал, абсурдните ситуации дебнат на всяка следваща страница, а от липса на хумор определено никой не би се оплакал. „За щастие, млякото” е бързо и разведряващо четиво, лудешка история, която ще ви оправи настроението в дъждовните следобеди, които се задават пред нас.

product_189.jpg

Около година и половина след като Арт Лайн издадоха книгата се разнесе новината, че в развитие е и проект за филм, който ще адаптира историята на Геймън, поверявайки главната роля на Джони Деп. Но докато излезе филма, вие по-добре гледайте трейлъра на книгата, както и разговор с Нийл Геймън за идеята зад „За щастие, млякото” и всичко останало.

 

 

Книгокрил

Advertisements

One thought on “„За щастие, млякото” от Нийл Геймън, илюстрирана от Скоти Янг

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s