Има някаква особена сила в напечатания текст. Ако нещо е написано, на монитора и особено на страниците на книга, ние го приемаме много по-лесно за чиста монета. Дали се дължи на факта, че поколения наред са расли с доверие в печатните медии, в учебниците и енциклопедиите, дали просто защото печатния текст с подходящо оформление изглежда по-авторитетно? Това не знам, но зная, че и до ден днешен сме склонни да обръщаме повече внимание на прочетеното, от колкото на чутото от някъде. Ето защо за децата може би е добре, че има и такива книжки, като поредицата „Първи стъпки” на Джони Джонсън (издателство „Прес”). 

Lets-Find-About-2.jpg

Четирите книжки от серията целят да запознаят най-малките с някои основни и важни правила, които всеки родител и без това се опитва да установи и възпита, къде с повече, къде с по-малко успех. Едно е сигурно – тези книжки със сигурност ще са добър съюзник за каузата.

Lets-Find-About-4.jpg

Заглавията на четирите книжки са достатъчно ясни, за да не се нуждае да обясняваме в детайли тематичното им съдържанието. Това са:

 

– Винаги в безопасност – http://www.pres.bg/magazin/vinagi-v-bezopasnost/

– Здравословно хранене – http://www.pres.bg/magazin/zdravoslovno-hranene/

– Грижа за моето тяло – http://www.pres.bg/magazin/grija-za-moeto-tqlo/

– Добрите обноски – http://www.pres.bg/magazin/dobrite-obnoski/

Lets-Find-About-3.jpg

Всяка книжка съдържа 24 страници, изпълнени със снимки и кратки и ясни напътствия, касаещи се до маниерите, личната хигиена, режима и начина ни на хранене или пък относно избягването на различни рискове от следата, в която живеем.

Lets-Find-About-1.jpg

Естествено, за възрастните книжките ще се сторят простички и елементарни, но те са добра отправна точка в изграждането на навиците на вашето дете. Единият им плюс е, че както казахме по-горе, касае се за текст – т.е. написаното звучи авторитетно, един вид като обучение. А другият, че Джони Джонсън се е постарал да бъде изчерпателен и да не пропусне нищо от основните правила по покритите теми. И най-важното – всяко правило върви и с кратичко обяснение, нещо много полезно и далеч по-градивно от „защото така казвам аз” и „прави каквото ти се казва и не задавай глупави въпроси”.

This slideshow requires JavaScript.

Книголюба

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s