Вчера ви разказахме за една холандска сензация, увита в бинтове. Както обещахме, днес продължаваме с приключенията на четири хиляди годишното хлапе на име Дарвиши Ур-Атум Мсамаки Минкабх Ишак Ебони… или на галено – просто Думи. Героите на Тоска Ментен продължават да ни разсмиват и забавляват и във втората част – „Мумията Думи и гробницата на Ахнетут” (изд. „Ciela”).

add8919d43ba398f0d1e59a16ccd9ad1.jpg

Въпреки, че златният скарабей е вече на сигурно място, а Думи е намерил нещо повече от приятели в лицето на малкия Гоос и баща му Клаас, все пак нещо все пак гложди фараонския син. Какво е това чувство, което го тегли към далечни земи и му нашепва за славното минало на предците му? Възможно ли е Думи да е обзет от носталгия по родния дом?

dumi_1.PNG

Семейство Гутс са готови на всичко, за да помогнат на своя бинтован приятел, дори и това да значи дълго пътуване от Полдepдам та чак до египетските пирамиди! Гробницата на Ахнетут очаква нашето трио, но пътешествието им до там няма да е нито леко, нито безпрепятствено. Разбира се, абсурдните перипетии, през които героите преминават отново ще предизвикат усмивки по лицата на читателите.

01-mumiadummie4

В „Мумията Думи и гробницата на Ахнетут” отново е на лице всичко, което превръща първия роман от поредицата в хит – веселия и увлекателен стил на Тоска Ментен, шашавите илюстрации на Ели Хейс, хумор, приключения и главни герои, към които читателя лесно се привързва.

omslag_0023_Dummie-2-Dummie-de-mummie-en-de-tombe-van-Achnetoet.png

 

Гоос, Клаас и Думи ще научат повече за предците на малката мумия и ще открият дали техните съкровища са все още непокътнати, или иманярите са разграбили гробницата през вековете. А читателите пък ще научат, че децата винаги ще намерят общ език помежду си, дори и да ги делят цели епохи. Защото, в крайна сметка, какво са пък някакви си четири хиляди години пред истинското приятелство?

 

dummie2-poster-def-MacBook-Air-van-Pim-MacBook-Air-van-Pim.png

 

Надявам се, че от издателство „Ciela” плануват да продължат с превеждането на поредицата, защото холандският ми е съвсем леко по-добър от древноегипетския, т.е. – съвсем недостатъчен, за да прочета останалите книжки в оригинал. А за популярността на поредицата в Бенелюкс свидетелстват вече две кино-екранизации по книгите за Думи, като през 2017 се очаква и трети филм!

 

Книгокрил

dumi_2

One thought on “„Мумията Думи и гробницата на Ахнетут” от Тоска Ментен

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s