Чете ми се фентъзи! Ама не какво да е фентъзи. Чете ми се нещо, което хем да е поне една идея по-сериозно и задълбочено от лековатите Young Adult четива, с които често запълваме време, хем и да не е нещо прекалено обемно и ангажиращо, защото, уви, съвсем нямам чак толкова много време за запълване. От „Колелото на времето” ме побиват тръпки, а Конан отдавна е изяден с кориците (някои от историите – за пореден път)… Какво да подхвана… Нещо, което хем да ми предостави пълноценно фентъзи изживяване и да ме потопи в друг свят, и същевременно да не ми глътне години от живота… Погледът ми се спира на Урсула Ле Гуин и нейната „Землемория”, или по-точно, на пълното издание от ик. „Бард”. 

Capture.PNG

 

За заклетите фентъзи и сай-фай фенове Урсула Ле Гуин изобщо не се нуждае от представяне. За първи път се докоснах до нестандартното й и идейно творчество с едно произволно книжле от „Библиотека Галактика”, което преди много години си купих на гарата, преди да хвана влака за… Не помня за къде. Но помня книгата! „Магьосникът от Землемория”.

1170-max

Ами да! Как и защо до ден днешен не съм наваксал с останалата част от поредицата не ми е ясно. Просто едно от ония неща, които по една или друга причина все си отлагал за когато имаш време, а когато имаш време пък не са ти идвали на ум…

 

Препрочитам си първата книга. Все пак, минало е много време от първия прочит, редно е да си я поопресня. И осъзнавам, че всъщност съвсем не съм избягал така далеч от Young Adult-а. Просто навремето никой не наричаше така младежката литература. А точно пък при „Землемория” имаме не просто акутална, а вечна история.

854854

Главният герой, Гед, въплъщава в себе си всички класически черти, пръснати из героите на съвременните тийн-четива с фантастичен елемент. Разликата е, че тази герой не е шаблон, поставен под етикета на един архетип – той не е „срамежливият, но талантлив”, нито „гордият и арогантен”, нито пък е „нахакан и оправен”… Той е всичко накуп! Не е лесно един герой да покаже целия диапазон на съзряването, но Урсула Ле Гуин го постига.

 

Парадоксално, но Гед е едновременно архетипен и оригинален, класически, но без да се превръща в пълен стереотип или клише. И другото, което свидетелства за голямото разказваческо майсторство – герой, който е далеч от идеален, на моменти направо високомерен и дразнещ, и въпреки всичко, писателката кара читателя да се идентифицира с героя, а самия герой кара да се развие и еволюира. А тази еволюция е едновременно плавна и драматична. От младото момче, търсещо пътя си, до мъдрия, стар ментор, открил хармонията между себе си и заобикалящия го свят…

 

Изграждането на света е подобно на изграждането на Гед Ястреба. Повечето класически и моментално разпознаваеми фентъзи тропи са тук. Но в приказния облик на Землемория има обилни количества индивидуалност и авторски почерк, за да бъде това един наистина изпъкващ и запомнящ се свят. Архипелаг сред красиви, лазурни води, китни острови, населени с магьосници и дракони… Елементите, които Ле Гуин заема от традиционни митове и легенди придават приказна аура на текста.

 

Разбира се, Гед далеч не е единствения интересен и заслужаващ вниманието ни образ в сборника. Със сигурност трябва да споменем още поне на Тенар, жрицата на Атуан, която може би дори повече от Гед се превръща в средство за изразяване на идеите на Урсула Ле Гуин. Не е тайна, че тя излива в романите си своите идеологически и морални възгледи. И толкова по-добре, защото всеки истински автор има нещо важно, което иска да предаде.

 

Това става особено отявлено в четвъртата книга, „Техану” (наградена с „Небюла” през 1990), където темата за социалния статус на жените и равноправието между половете е широко дискутирана. Йерархията на магьосниците в „Землемория” предоставя поле за алегории относно дискриминация и сексизъм.

 

За всички, за които YA литературата е синоним на литературен fast food и свързват тази категория единствено с евтин тийн романс във фантастична опаковка – прочетете „Землемория”. Ето ви живото доказателство, че никога не трябва да подценявате едно произведение на базата на етикети и определения, които висят по рафтовете в книжарниците.

 

Урсула Ле Гуин, подобно на Даян Уейн Джоунс, съвсем не пише, съобразявайки се с някаква таргет аудитория, но темите, които засяга са близки и важни за всеки, който тепърва открива себе си и търси мястото си във света.

 

За „Землемория” може да се каже още много, и наистина да се говори на дълго и на широко… Но далеч по-добре е да ви оставя да прочетете романите сами! Сборното издание на „Бард” съдържа:

  • „Магьосникът от Землемория”
  • „Гробниците на Атуан”
  • „Най-далечния бряг”
  • „Техану”

 

Всъщност, бързо си давам сметка, че изданието не е точно пълно, защото съдържа първите четири от общо пет романа в серията, но от „Бард” са се погрижили и за останалото. Петият роман, както и прилежащият към поредицата сборник с разкази са издадени в отделна книга, която довършва започнатото в този том. Тъй че, продължавайте да следите „Книжни Криле” за ревюто на „Приказки от Землемория; Другият вятър”.

Книголет

Advertisements

One thought on “„Землемория” от Урсула Ле Гуин, пълно издание на ик. „Бард”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s