Повечето хора биха се радвали да имат една успешна кариера, която да ги влече и да им носи удовлетворение. Британецът Дейвид Бадиел има няколко. Комедиант, ТВ водещ, продуцент, сценарист, актьор… А от скоро – и детски писател! Абе, изобщо – всестранно развита личност. „Агенция за родители” (изд. „Прес”) не е авторски дебют, но е първия му детски роман, както и първа книга, преведена на български! 

Сюжетът се върти около една мечта, която със сигурност се е въртяла поне веднъж из главата на всяко хлапе, което е изпитало разочарование, недоволство или гняв към родителите си. Ех, да можеше сам да си ги избира човек!

agencia-za-roditeli-front.jpg

Разбира се, в собствените си очи децата имат оправдание за всичките си провинения, и гневът спрямо деспотичното родителско тяло е съвсем справедлив… Но дали би продължило да бъде така ако можеха да се погледнат отстрани? Е, ако не можем да погледнем отстрани себе си, то поне можем да се поучим от другите наблюдавайки ги.

 

Нека наблюдението започне сега!

 

На вашето внимание – Бари Бенет. Той е почти на десет, и кой знае от къде им е хрумнало на техните да му лепнат такова име… Хич, ама хич не е готино! Скучно име, дадено му от скучни хора. Поне според Бари. Всъщност, ако може, дори не го наричайте „Бари”.

 

Та, главният герой е един такъв, недоволен, начумерен, истински Сърдитко-Петко. Има хиляди претенции спрямо мама и татко, които, както по всичко личи, са далеч по-любвеобилни спрямо сестрите му. А за Бари са все уморени.

agencia3

„ИСКА МИ СЕ ДА ИМАМ ПО-ДОБРИ РОДИТЕЛИ!” – каза Бари за трети път.

 

Речено-сторено, Бари! Но внимавай какво си пожелаваш!

agencia1.PNG

Момчето попада в алтернативен свят, нещо като шантава и преувеличена версия на Великобритания, в която на дневен ред са децата. Нещо повече – те сами си избират родителите! За това дори си има цяла институция, чието название служи и за заглавие на романа.

 

Честито, Бари! Ето ти сега възможност да си избереш идеалните родители!

baddiel-tpa-hero.jpg

И Бари се опитва. Всъщност, той провежда цял кастинг, преминавайки през какви ли не вариации на тема „мама и татко”. Дали ще има идеални родители? Дали някоя двойка ще му пасне? Дали наистина това, което нямаме и искаме е това, от което имаме нужда?

 

Остроумен и забавен, романът на Дейвид Бадиел със сигурност ще даде повод за размисъл на доста малчугани, без да пробутва директно сухи порицания и нравоучения. Прекарвайки Бари през цяла камара майки и татковци, авторът карикатуризира различни типове родители, разнообразни характери и стилове на живот, в които читателят лесно ще разпознае познати, роднини… а може би и самият себе си?

agencia4.PNG

Илюстрациите на Джим Фийлд пасват страхотно на текста. Освен атрактивната корица, книгата е изпълнена и с черно-бели рисунки – доста детайлни и приятно стилизирани. Всъщност, благодарение на илюстрациите на читателя му е много лесно да си представи моментално прочетеното като анимационен филм в главата си.

 

„Агенция за родители” предлага добър баланс между фантастични ситуации, хумор и поука. Весел и умерено ироничен, романът е четиво, което ще зарадва и забавлява много малки читатели.

 

А дали от издателство „Прес” планират да ни зарадват и със следващите детски романи на Дейвид Бадиел? Предстои да разберем!

Книголет

agencia2.PNG

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s