Виждали сте по будките за вестници и книжарниците Спайдър-мен, Астерикс, Наруто и други световно известни комикс и манга герои, нали? Погледнете ли обаче по някои от по-затънтените рафтчета ще видите и едно по-, но все пак интригуващо издание – „Ко-миксер”. ( http://co-mixer.blogspot.com/ )

 

Защо е заинтригуващо ли? Ами, на първо време, защото е българско, а не преводно. През август 2016 „Ко-миксер” отбеляза своя 5-годишен юбилей на родната комикс сцена. А както знаем самоиздаването и саморазпространението крият множество предизвикателства, а и комикс културата у нас далеч не е развита на нивото, на което ни се иска. Ето защо е наистина обнадеждаващо и похвално, че едно по-експериментално и по-ъндърграунд издание някак си е успяло да намери своя ниша и да се закрепи на пазара.

10983539_790280364399452_5960029229542265523_o.jpg

Но освен това, „Ко-миксер” не е индивидуална творба. Както хитро намеква името на изданието. Читателят действително получава микс – сборниците са поле за изява на различни художници и сценаристи, които, съдейки по техните творения, са имали абсолютна креативна свобода, да изразят себе си както намерят за добре.

4a38d9c1a8dccd72cdc8ab8ddbfceb7840519d35.jpg

И не само това – всеки брой също така е посветен на определена тема – „Чудо”, „Шум”, „Слабости” и редица други. Темата не поставя ограничения и коловози, а е по-скоро отправна точка за авторите в чисто концептуално отношение.

2362b02cc7b29b90f8320066eeaa0be98a7b419d.jpg

Краят на всяка книжка пък е съставен от няколко думи от самите автори, както и начин за връзка с всеки един от тях, така че ако някой търси художник за свой проект – „Ко-миксер” е добро място, откъдето да започне. Един вид портфолио, каталог, визитна картичка за български творци. А всички знаем колко е нужно това за всички тези, които все още не са се превърнали в големи имена.

 

Освен това, текстът в книжките е придружен от превод на английски, което го прави достъпен и за чуждестранни почитатели на комикс изкуството. Дано наистина част от тиража на броевете да пътува по света!

853963d7a461fb818ea35c45bace7031501a81b5.jpg

Разнообразието от истории и стилове от една страна е голямо предимство, тъй като предоставя възможност на по-широк кръг от читатели да открият нещо за себе си. И откъм визия, и откъм тон и стил, всичко е доста разнородно.

 

От друга страна обаче, има и драстични разлики в качеството и става така, че в някои броеве ще видите едва 10-тина страници, които истински да ви впечатлят повече и да се откроят. Едни от нещата, които най-много ми хванаха окото са творбите на Лусия Мржляк, Дияна Нанева (Functional Neighbour) и Анна Цочева (Rikae) – наистина изпъкват!

 

За Дияна Нанева вече сме говорили, а за комиксите на Анна Цочева ще говорим скоро, тъй че – не сменяйте канала!

628554a05776df40f3a2b463fdc4ff0f420706e5.jpg

Съдейки по досегашните броеве, тенденция за „Ко-миксер” е страниците да се увеличават с всяка следваща книжка – разликата между брой 2 и брой 7 е над 100 страници. Това, разбира се, постепенно довежда и до промяна в цената, но по-високата цена си има и едно значително преимущество, а именно – цвят!  И предвид, че седмият брой (любимият ми до момента) е посветен на децата, можем само да се радваме на пъстротата на страниците.

 

Броевете на „Ко-миксер” можете да откриете тук: http://www.vetrovete.com/spisaniya

d4fdc94119032975e4aff61c12c0256148fb56ba.jpg

И накрая, да не пропуснем да споменем, че „Ко-миксер” периодично призовава нови лица да се изявят на страниците на следващите броеве и се провежда своеобразен кастинг за проекти, които да бъдат отпечатани в бъдещите томове. В интерес на истината, дори в момента тече набиране на комикси за брой 8! (https://www.facebook.com/events/1595832357387168/ )

 

Ако подозирате, че някъде из вас дреме талант/вдъхновение, и имате амбиции да се изявите като художник/сценарист, то възползвайте се от възможността!

Zedd
––––––––––––-

Отново събираме комикси за сборника „Ко-миксер“! Темата на 8-и брой е НАОПАКИ =)

„Наопаки“ може да се свърже с всичко, което на пръв поглед не си е на мястото. „Наопаки“ е когато нещата са надолу с главата, когато са разменени ролите, когато правите напук, когато губите почва под краката си. Споделете ни вашето лично „наопаки“ в комикс форма!
СРОКЪТ Е 10 ДЕКЕМВРИ!

За да улесните и ускорите работата на екипа по списанието и с цел комиксите ви да изглеждат максимално добре на страниците му, моля спазвайте следните технически изисквания:

1. Търсим комикси от 2 до 8 страници
на български език
размер на страницата А5 (148 х 210мм)
300 dpi / Greyscale / TIFF
до 10-и декември на адрес co.mixerbg@gmail.com

2. Спазвайте крайния срок. Ако по някаква причина не успеете да ни изпратите завършен комикс навреме, моля пратете ни скици на всички страници, с цел да придобием представа за него и да можем да го включим в селекцията.

3. Използвайте шаблоните за страници от списанието, показани по-долу. От тук можете да свалите файлове с нашите шаблони за страници от списанието и да работите директно в тях:https://drive.google.com/open?id=0B08oOAufZqK3R1VDSmxPNXAyNWcПишете ни за всички въпроси, които възникнат по тях на co.mixerbg@gmail.com

4. В зависимост от това колко текст има в комикса, съобразете колко място да оставите за превод. При необходимост полето за превод може да е по-голямо или по-малко от означеното в шаблона.

5. Моля, проверете текстовете на комиксите си за правописни грешки. Ако има нужда, консултирайте се с редактор.

6. На първата страница включете заглавието на комикса и, ако желаете, името си. Не е необходимо да има отделна заглавна страница на комикса.

7. Комикси, които не спазват техническите изисквания, ще бъдат връщани на авторите за поправка.

Очакваме творбите ви!

ENGLISH

Once again we have an open call for the new issue of the bulgarian zine „Co-mixer“
UPSIDE DOWN is the new theme!

Upside down is everything that is not at its right place. It’s when your head faces downward and you lose the ground under your feet. It’s when you act out of spite and when the roles are reversed. Show us your personal „upside down“ in comics form!

2 to 8 pages
the first page must include the title and the author’s name
A5
300 dpi
Greyscale
TIFF

Here you can download our templates and work directly on them:https://drive.google.com/file/d/0B08oOAufZqK3WEFvcG9nTXFrbkk/view

The full technical specs read here: http://co-mixer.blogspot.com/p/7.html
Send us your work till the 10th of December 2016 to co.mixerbg@gmail.com

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s