Мнозина от вас вероятно си спомнят патилата на веселото дуо „Пук и Чук”. Героите на Турбьорн Егнер са любимци на цяло едно поколение. А след като се погрижиха тази детска класика да се сдобие с прекрасно ново издание, от „Enthusiast” ни зарадваха и с още две книги от нейния автор. Едната е „Хора и разбойници в Кардамоновия град“, за която вече ви разказахме. А другата се нарича „Мишока Катерач и другите животни в Гората на склона“ и е тема на днешното ревю!

 

enthusiast_mishoka-katerach-i-drugite-jivotni-v-gorata-na-sklona_cover-first

Мишока Катерач е една волна душа, артистична натура, живееща в света на нотите и римите. Другият главен герой тук е трудолюбивият и съвестен Муртен Горския мишок, който макар и далеч по-прагматичен като характер е пръв приятел с Мишока Катерач. Защото все пак, има нужда и от такива герои, нали?

mk1.PNG

Мишока Катерач е символ на оптимизъм и безгрижие, на вярата, че след всеки дъжд изгрява слънце, и че ако днес нещо не ти е провървяло, то утрешният ден със сигурност ще е по-добър. Той е този сърцат трубадур, който носи разтуха и радост в заетите дни на останалите горски обитатели. Изобщо – той е душата на компанията!

mk3.PNG

Естествено и неприятности не липсват, този път в лицето на Микел Кум Лисан. Но сговорната горска дружина има сили да се справи със злосторника. А кой е начело на съпротивата? Дали не са нашите мишоци?

mk2.PNG

Текстът отново върви ръка за ръка с чаровните цветни илюстрации на Турбьорн Егнер. Преводът също заслужава комплименти, и по традиция е дело на Анюта Качева („Лео и Май”, „Хора и разбойници в Кардамоновия град“…).

mk4.PNG

В „Мишока Катерач и другите животни в Гората на склона“ Турбьорн Егнер ни разказва приказка за съжителството с другите. Авторът говори за всеобщите ценности и за различните таланти, които всеки един от нас притежава, както и за начина, по който те се допълват. На език, достъпен за най-малките са засегнати въпроси, важни и за най-големите.

Книголюба

mk5.PNG

За автора:

 Enthusiast_Thorbjorn-Egner_pic.jpg

Турбьорн Егнер е роден на 12 декември 1912 г. в Осло. Израства в родния си град. Освен писател и драматург, Турбьорн Егнер известно време работи и като художник на реклами. Много от книгите си илюстрира сам. Известен е още с пиесите и мюзикълите си за деца. В България става популярен с обичаната от малки и големи детска книжка „Пук и Чук“. Неговите произведения са включени в учебната програма на скандинавските училища. През 1972 г. Турбьорн Егнер получава Норвежкия кралски орден на св. Олаф. През 1979 г. му е връчена литературната награда „Капелен“. Присъждат му и три награди „Спелман“: за „Мечо Пух и неговите приятели“ (1975), за „Хора и разбойници в Кардамоновия град“ (1977) и за колекцията му от песни „Най-подходящи изпълнения“ (1982). Умира на 24 декември 1990 г. в норвежката столица.

 

mk6.PNG

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s