„Книжни Криле” съвсем не сме кулинарен блог… освен ако не става дума за духовна храна и храна за размисъл, под формата на хубави книги. И въпреки това, днес ще поговорим за една книга с рецепти! Но много шарена и нетипична, изпълнена с фантазия и въображение!

Макар, че обичам да готвя и да пека сладкиши, трябва да призная, че никога не съм изпитвал нужда от готварска книга. Семейните ни рецепти са записани по тефтери, а в наши дни рецепта за всичко друго човек лесно може да намери и в интернет. И все пак, има няколко кулинарни четива, които са неделима част от колекцията ми, и спокойно биха могли да бъдат отразени на „Книжни Криле”. Броят се на пръстите на едната ми ръка – „Готварска книга на Флинстоун: Най-хубавите рецепти на Уилма и Фред”, „Готварската книга на мама Муминка”, комикс-вкусотията „Relish: My Life in the Kitchen” на Lucy Knisley…

 

А сега към тях се присъединява и „Малка сладка” на Кристина Тужарова, издадена от едно от любимите ми издателства, а именно – „Рибка”. 

MS_Cover.jpg

Общо 39 рецепти, събрани в шест отделни раздела, обхващащи общо 88 страници. Е, има и много по-дебели готварски книги, които могат да се похвалят с далеч по-впечатляваща статистика, ще кажете вие, но… колко от тях могат да се похвалят с такива прекрасни илюстрации?

MS1aa-1.jpg

Честна дума, дори да не припарвате в кухнята, самите рисунки (които са дело на Кристина Тужарова, точно както и рецептите!!) са повече от достатъчна причина да разлистите книгата. От нарисуваната кухня струи домашен уют, от сладките и кексчетата направо се носи аромат, ярките цветове и приветливата стилизация галят окото… А колко много радост и живот вдъхват една простичка усмивчица и две очички! Одухотворените плодове и кухненски пособия ви приканват весело от всяка страница!

MS1aa-2.jpg

Но стига за това, нека поглезим и останалите си сетива! Все пак става дума за рецепти, с чиято помощ можете да приготвите цял куп сладости. И ето тук идва и другата оригинална идея на авторката! Да, ако илюстрациите ще привлекат малчуганите, то рецептите в нея със сигурност ще ги привлекат към кухнята!

MS2a.jpg

Защото те са не просто подбрани лакомства, любими на децата, но и са написани разбираемо. Допълнени с весели коментари от щъкащите наоколо плодчета, и придружени от своеобразен картинен речник, от който малките кандидат-готвачи ще научат наименованията на основните „инструменти” на занаята.- точилка, сито, ренде и др. Освен това ще се запознаят и с кухненските мерки.

MS3a.jpg

Всяка рецепта е означена със звездички, индикация за трудността на приготвяне, а накрая на книжката ще откриете и снимки на приготвените ястия, които ще ви дадат апетитна представа как трябва да изглеждат готовите ви кулинарни произведения!

MS4a.jpg

„Малка сладка” е страхотен начин да въведете малчуганите в готвенето и да го превърнете от сега от задължение в хоби и удоволствие. Всъщност, направо в приключение!

MS_Back.jpg

А сега, извинете ме, трябва да приключвам с това ревю, че ще ми загорят мъфините във фурната!

Ненко Генов

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

One thought on “„Малка сладка” от Кристина Тужарова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s