Има книжки, които се четат много бързо, но и се помнят много дълго. А една такава книга, това е „Хора и разбойници в Кардамоновия град“ (изд. „Enthusiast“). Историята е написана и илюстрирана от Турбьорн Егнер, познат у нас още от време оно със своите знаменити „Чук и Пук”.

180945_b.jpg

Кардамоновия град е приказно местенце, изпълнено с доброта и хармония. Спретнато, чисто, празнично… Жителите му живеят задружно, всякакви колоритни чешити са добре дошли, за да не кажем направо, че те са и основната част на населението на това идилично градче. Ето защо и животът тук е шарен!

kard2.PNG

Всеобщото правило в Кардамоновия град е: „Ако не тормозиш другите, свободен си да правиш каквото искаш, само да си мил и добър“. От строги закони и сурови наказания няма нужда, ето защо дори и органите на реда, в лицето на добронамерения полицай Бастиян, го раздават по-лежерно. Но не и безотговорно, както съвсем скоро ще се убедим!

kard3.PNG

Защото едно такова райско кътче неизбежно рано или късно привлича и тъмни елементи с криминални наклонности. Ето ги, на! Каспер, Йеспер и Йонатан вече плануват своите дяволии. Бантидите обаче скоро ще се озоват в ареста. Вместо да ги съдят обаче, Бастиян и жителите на Кардамоновия град ще се постараят да върнат престъпниците отново в правия път. А дали ще успеят?

kard4.PNG

Освен с чудесните си илюстрации, Турбьорн Егнер е изпълнил книжката и с много песни и рими, за чийто превод от норвежки се е постарала Анюта Качева. (Чуйте разговора с Анюта Качева за книгата по БНР – http://bnr.bg/post/100087522/turbaorn-egner-legenda-za-deca-i-vyzrastni )

 

Верна на традициите на скандинавската детска литература (която ние от „Книжни Криле” обожаваме и четем при всеки удобен случай!), „Хора и разбойници в Кардамоновия град“ е изпълнена със свободолюбие и неподправен хуманизъм. Това е история за толерантност, за протягане на ръка към ближния, за отхвърлянето на етикетите, за загърбването на предразсъдъците и за безценния дар, наречен „втори шанс”.

Книгокрил

kard1.PNG

 

За автора:

 enthusiast_thorbjorn-egner_pic

Турбьорн Егнер е роден на 12 декември 1912 г. в Осло. Израства в родния си град. Освен писател, и драматург, Турбьорн Егнер известно време работи и като художник на реклами. Много от книгите си илюстрира сам. Известен е още с пиесите и мюзикълите си за деца. В България става популярен с обичаната от малки и големи детска книжка „Пук и Чук“ Неговите произведения са включени в учебната програма на скандинавските училища. През 1972 г. Турбьорн Егнер получава Норвежкия кралски орден на св. Олаф. През 1979 г. му е връчена литературната награда Капелен. Присъждат му и три награди Спелман: за „Мечо Пух и неговите приятели“ (1975), за „Хора и разбойници в Кардамоновия град“ (1977) и за колекцията му от песни „Най-подходящи изпълнения“ (1982). Умира на 24 декември 1990 г. в норвежката столица.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s