Има книги, които са не просто художествена литература, написана с любов, те са любовно писмо КЪМ самата художествена литература. Един такъв роман е „Картата на времето” на испанския писател Феликс Палма (изд. „Изток-Запад). Класика и постмодернизъм вървят ръка за ръка, чудесен баланс между стил и съдържание, жанров коктейл за истински библиотечни коносьори!

А рецептата? Стабилна доза стиймпънк, доза неподправен ретрофутуризъм, с примес на алтернативна история и спекулативна фантастика, гарнирано с приключения, времеви парадокси на вукс, мистерия и крими за цвят, щипка романтика… Знаете ли какво, я забравете за рецептата и просто пийте… така де, четете, до дъно! Ако някоя книга може да ви накара да „глътнете” 500 страници на екс, то това е „Картата на времето”!

kartata-na-vremeto_2_.jpg

Първата част от „Trilogía Victoriana“, „Картата на времето” сама по себе си е един вид трилогия. Феликс Палма ни поднася три истории, преплитащи се, докосващи се и въртящи се около… Хърбърт Уелс! „Машината на времето” е свежо издадена и се носи мълвата, че е много повече научна и далеч по-малко фантастична. А новопоявилата се фирма „Мъри: пътешествия във времето“ обещава на своите клиенти… ами именно пътешествия във времето!

 

В първата история за пътуване във времето мечтае мъж, потънал в дълбока депресия (и алкохол… и опиум…). Андрю Харингтън е изгубил пътя си след като любимата му става една от жертвите на Джак Изкормвача през 1888.

 

The Map of Time UK.jpg

 

Във втория разказ героинята е жена, живееща във време, в което позицията на жените съвсем не е за завиждане. Феминистичните възгледи на Клеър Хагърти и копнежа и по истинска любов са в остър разрез със заобикалящата я реалност, в която всеки кандидат-жених гледа на нея като на средство за продължаване на рода и постигане на определен социален статус. Чрез услугите на Мъри Клеър се среща с капитан Шакълтън… но не „онзи Шакълтън”, не Ърнест Хенри, а един друг. Този Шакълтън е нещо като Джон Конър – повел е битка срещу настъпващите машини в зората на новото хилядолетие.

 

 

А зад завеса номер три? Там се крие самият Хърбърт Уелс! Уви, на писателят никак няма да му е лесно. Лондон е разтърсен от серия убийства, а извършителят си служи с технология от бъдещето, която май съвпада с футуристичните оръжия на Шакълтън. Междувременно някой е по петите на Уелс, опитвайки се да се добере до ръкописа на „Невидимия”. Същият този някой гони и „Дракула“ на Брам Стокър и „Примката на призрака“ на Хенри Джеймс.

 

„Картата на времето” е добре подплатена с реални личности, исторически събития, литературни препратки… Преди да напише книгата си Феликс Палма явно си е написал домашното, и ме накара на няколко пъти да прекъсвам четенето на самия роман и да отварям статии в Уикипедия (проверявайки имената на жертвите на Джак Изкормвача например).

cvr9781451683035_9781451683035_hr.jpg

Нещо повече – удивително е как един испанец така добре е влязъл в британската литературна традиция, и по-специално – жанровата литература от края на деветнадесети и началото на двадесети век! Цялата плетеница от сюжети, сблъсъка на история и фикция, темпорални промени и паралелни вселени… Сценаристите на „Doctor Who” биха могли да се скрият в TARDIS-а от завист… и да опитат да пътуват във времето, за да похитят ръкописа на Палма!

 

На вас това няма да ви се наложи, достатъчно е да похитите бройка от най-близката книжарница. Препоръчвам!

 

Преводът е на Светла Христова, т.е. – първокласен! Адски четивен, и напълно вписващ се в концепцията на произведението – с известна декоративност на израза, присъща за викторианските автори.

 

А сега, стига приказки, защото искам час по-скоро да подхвана и втората част, „Картата на небето”!

StarКнижар

One thought on “„Картата на времето” от Феликс Палма

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s