Питам се, дали Петя Александрова е добре познато име на българските деца? Определено би трябвало, а ако не е – срамота! Нейните приказки и стихотворения излизат под знака от не една и две издателски къщи, посветили се на детската литература – „Фют”, „Пан”, „Хермес”, „Жанет 45”, „Златното пате”… Дори и да не сте обърнали внимание на името на автора върху предната корица, твърде вероятно е във вашата детска библиотека да се намират поне две-три нейни книжки. Творчеството й й носи редица награди, измежду които са наградата за цялостно творчество за деца „Петко Р. Славейков“ на Министерството на образованието и науката, Голямата награда в конкурса за детски книги в Гоце Делчев, както и на наградата за автор „Константин Константинов“.

 

А книгата, за която ще ви разкажем днес се нарича „Смокиново момиче” и достига до нас благодарение на издателство „Слово”.

„Фира вече е на 12 години! Винаги е готова за някое ново преживяване, за което със сигурност вкъщи ще има разправии и дори тупаник. Познато ти е, нали?!

Героинята ще преживее много неща. Едни ще си намерят място в графата „добри“, други – в графата „лоши“. Ще изникнат и трети, за които Фира дълго ще се чуди къде да ги прибави. Всъщност има ли значение? Така и така те са неразделна част от приключението „да станеш голям“.

Опознай Фира и нейните приятели! Вярно е, че са от едно по-друго време, но те живеят вечно във всяка детска пакост, сълза и усмивка!“

l373.jpeg

Ако книгата излизаше от голямо западно издателство щеше да бъде придружена от масирана рекламна кампания, слагаща я в така модерната напоследък Young Adult категория, и възпяваща я като a must-read Coming-of-age story. Книгата обаче излиза именно в България, и май остава извън полезрението на много читатели, което е наистина жалко.

 

Да се каже, че „Смокиново момиче” е актуална би било едновременно и меко и неточно. Чисто и просто защото „Смокиново момиче” говори за вечно актуални теми. И го прави с такава искреност и такова умение, че всичко ви звучи съвсем истинско, съвсем реално…

 

Тук се говори за младежки тревоги, но и за радостта, с която те се редуват. Говори се за приятелство, за любов, за съзряване… За конфликтът между поколенията, и за приемствеността между тях… За всичко онова, през което преминаваме в онази объркана възраст, в която се чувстваме така големи, а ни третират пренебрежително като малки.

 

Крайно време беше, сред всички истории, в които младите героини живеят в какви ли не фантастични декори да се появи и една такава книга! Толкова много героини откриват себе си и изживяват първите си трепети докато се борят с проклятия и зли магьосници, с извънземни нашественици, деспотични владетели, природни бедствия… В това няма нищо лошо, разбира се. Фантастичното е хубав начин да говорим по един по-завоалиран и по-вълнуващ начин за всичко, което ни вълнува… Но понякога е още по-освобождаващо просто да си кажем всичко право в очите, без заобиколки. Както става в „Смокиново момиче”.

 

Повестта на Петя Александрова е така родна, така битова, без да бъде плоска, едноизмерна или банална. Тя улавя онези дребни детайли от заобикалящия ни живот, от характера на хората, които всички ние автоматично разпознаваме, и именно заради това така рядко им обръщаме специално внимание. Диалозите тук са така реални, както са и репликите в книгите на Братя Мормареви.

 

През 2015 „Смокиново момиче” е отличена с Национална награда за детска литература „Петя Караколева” и получава номинация за „Бисерче вълшебно” в категорията „Майстори”. Напълно заслужено! (Повече по темата можете да научите тук: http://detskiknigi.com/petya-aleksandrova-e-nositel-na-natsionalnata-nagrada-petya-karakoleva-za-2015-g/ и тук: http://biserche.com/smokinovo-momiche/ )

SM.png

Петя Александрова действително е автор, който не просто разказва, а има какво да каже. И го прави. Но не приемайте думите ни на доверие. Можете да проверите и сами. Просто прочетете книгата!

 

Откъс от „Смокиново момиче” ще откриете тук:

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/04/06/2505197_otkus_ot_smokinovo_momiche_na_petia_aleksandrova/

Книголюба

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s