Когато по световните екрани предстои премиерата на хитов филм, адаптиращ литературно произведение обикновено родните издатели се втурват през глава да пуснат книгата, по възможност преди лентата да се е завъртяла. В този случай обаче, набитото око на издателите от Студио Арт Лайн е забелязало стойността и потенциала на романа и то още години преди от Холивуд да се сетят да откупят правата. Разбира се, става дума за „Часът на чудовището” на Патрик Нес! Филмът излиза този петък, на 21 октомври 2016, трейлърите изглеждат впечатляващо, но не правете грешката да влезете в салона за екранизацията преди да сте прочели оригинала!

Самият Патрик Нес е един от любимите автори на Студио Арт Лайн, и макар това да е първото ни ревю на негова книга, ще се постараем да наваксаме в близко бъдеще! А що се отнася до „Часът на чудовището”, както ще видите, върху корицата има още две имена освен това на автора.

169443_b.jpg

Идеята за „Часът на чудовището” идва от Шавон Доуд, която е наградена с медала „Карнеги” за своя роман „Блатното дете” (която Студио Арт Лайн също издаде тази година и се надяваме съвсем скоро да ви я представим!).

 

Наградата обаче идва посмъртно, през 2008. На 21 август 2007 Шавон Доуд умира от рак, едва на 47. Това е и причината Патрик Нес да се заеме с написването на романа. Резултатът е покъртително добър! Нес и илюстраторът Джим Кей (отговорен за илюстрациите в издания на „Хари Потър“) получават медала „Карнеги” през 2012. Това е само едно сред редица престижни отличия, част от които ще намерите изброени в края на ревюто.

a-monster-calls-2.jpg

Историята… Как да ви разкажа повече за нея, като ще е грехота да ви издам и дума повече от краткото описание на сайта на Артлайн? Добре… Ще опитам.

 

Коварна болест източва капка по капка живота от майката на тринадесет годишния Конър. Ето защо когато чудовището се появява на прозореца му една вечер, седем минути след полунощ, момчето не изпада в див ужас. Тъмната грамада от тисови клони не е по-страшна от тумора и химиотерапията, не е по-страшна от раздялата, не е по-страшна от смъртта.

 

Подобно на духовете в „Коледна песен” на Дикенс, чудовището е дошло заради Конър, и има да му разкаже три истории.

monster-calls-3.jpg

Това е роман за безсилието и битката с неизбежното, за разкъсващата тъга, за гнева от загубата, за убийствената тежест на отровната истина… И за вярата, за надеждата и за любовта, благодарение на които най-накрая някак си успяваме да продължим напред. „Часът на чудовището” е книга с мисия, дълбоко и лично четиво, което препоръчвам на всеки, достатъчно зрял за да приеме посланието на творбата, като преглътне сълзите си… или пък им даде воля.

monstercallstwo.jpg

Със своята тематика и със силното си въздействие, „Часът на чудовището” ми напомни за „Оскар и розовата дама” на Ерик-Еманюел Шмит. Въпреки това, двете книги са и коренно различни, но все пак ми се струва, че ако едната ви е харесала, ще ви хареса и другата.

 

Вижте трейлъра на книгата, в който оживяват и мрачните илюстрации на Джим Кей, които така безупречно се сливат с текста, за да превърнат романа в уникалното преживяване, което той е.

 

А ето и трейлъра на филма! В главните роли са Фелисити Джоунс и Сигорни Уивър, а Патрик Нес собственоръчно е адаптирал романа под формата на сценарий.

 

 

 

 

Признания за „Часът на чудовището“

 

– Медалът Карнеги (Carnegie), 2012 година

– награда Kate Greenaway, 2012 година

– награда Deutscher Jugendliteraturpreis, 2012 година

– награда Kitschies Red Tentacle Award за най-добър роман, 2011 година

– номиниран за наградата Тhe Red House Children’s Book Award, 2011 година

 

– номиниран за наградата Тhe Galaxy National Book Award, 2011 година

 

Independent, Chicago Sun Times, Wall Street Journal включват „Часът на чудовището“ в списъците си „Най-доброто през годината“.

„Часът на чудовището“ е единствената книга, която печели Медала Карнеги и наградата Kate Greenaway в една и съща година.

Патрик Нес печели Медала Карнеги в две поредни години – през 2011 година с „Чудовищата на войната“, третата част от трилогията „Живият хаос“, и през 2012 година с „Часът на чудовището“.

8730670_back__b.jpg

Книгокрил

2 thoughts on “„Часът на чудовището” от Патрик Нес

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s