Двойно ревю за два броя от „Списание Книги-Игри”! „Финалът” от Деян Рангелов и „Невероятните приключения на Дядо Коледа” от Робърт Никсън!

Макар и двойно обаче, ревюто е кратичко. Първо – защото и книжките са кратички. Интерактивни мини-приключения в двуцифрен брой странички.

 

Второ – защото и двете не са точно моя тип четиво, просто чисто тематично не ми пасват и май няма много, каквото да мога да кажа за тях, дори след като съм се запознал със съдържанието. Ето защо си позволявам да включа към статията и анотациите на изданията от сайта www.legacyofkreya.com, за да добиете по-пълна представа за какво иде реч…

 

„Финалът”, както веднага личи по корицата, е спортно-пародийна книга-игра. Като цяло обаче никак не съм спортна натура. Единствената спортна книга-игра, която някога наистина ми е харесала е най-първата, „Демоните в NBA”, за което голяма роля имат илюстрациите на Ивайло Иванчев (няма ли най-накрая някой да издаде артбук на тоя човек?!), и особено онази с Кали – асистентката на Суперагента.

 

А футбол съм гледал с интерес последно през 1994 година, така че, опасявам се, не мога да оценя достойнствата на „Финалът”. Явно е, че авторът е запалянко, и че е подходил с ироничен хумор към темата, и тъй като общите ми наблюдения са, че българският футбол е пародия на спорт, то явно това е и единственият начин да се подходи към темата. Игровата система е пипната, и ако следите мачовете на родните отбори или чат-пат пускате „Еврофутбол”, то съвсем спокойно можете да пробвате и „Финалът”. От „Сдружение Книги-Игри” я наричат „доста реалистичен, макар и трагикомичен поглед върху българският футбол”. Можете да си я дръпнете и безплатно.

finalat cover.jpg

http://www.legacyofkreya.com/bg/books/finalat

Дунав (Русе) и Витоша (Бистрица) влизат в епична битка за купата на аматьорската лига! Кой ще спечели, зависи само от ТЕБ… и рефера!

В тази книга влизате в ролята на Никодим Паров, някога легенда на русенския футбол, доскоро даскал по физическо, а в това приключение – треньор, амбициран да донесе успехи на ФК „Дунав“.

В стоте епизода ще изиграете само един мач, а именно срещу бистришките тигри. Пред вас ще има тежки избори, например дали да сложите в центъра на защитата си застаряващ футболист, заседял на пейката скандалджия или иначе талантлив футболист, попаднал под лошото влияние на алкохола; кой от вашите два централни нападателя е купонясвал в дискотека до сутринта преди мача; и т.н.

Някой може би си помислил, че книгата е хумористична и няма да е далеч от истината, но тя всъщност показва в доста буквално реалността в долните дивизии на родния ни футбол.

Задължително четиво за почитателите на футбола!

––

„Невероятните приключения на Дядо Коледа” отново е шеговита като тон, но нещо не е моя тип хумор. Далеч е от бедствието в библейски пропорции, което беше „Ной”, но е далеч и от Пратчет (а на доста места и от рамките на добрия вкус). Отново се питам, кой е опрял изобщо до това и няма ли по-стойностни авторски опити, които да видят печат?

Dqdo Koleda COver.jpg

http://www.legacyofkreya.com/bg/books/diado-koleda

Хумористичната книга-игра на нашия приятел Робърт Никсън вече се предлага и в хартиен вариант! В духа на Коледните празници, в неговата кратка хумористична книга-игра вие ще влезете в ролята на не кого да е, а на самия Дядо Коледа и ще трябва да се справите с нелеката задача да раздадете подаръците на деца и възрастни по цял свят (освен ако идеята не ви кефи и не решите да раздадете само на послушните деца християни, например). Очакват ви застаряващи снежанки, пияни джуджета, пра-дядо Коледа и още куп колоритни герои.

StarКнижар

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s