Преди камара години от Студио Арт Лайн издадоха „Блексед 1: Някъде сред сенките”, който определено е един от най-красивите, най-стойностните и най-непреходни комикси, които някога са виждали печат у нас. Нещо повече, Блексед е един от най-добрите и епични комикси изобщо, в световната комикс история. Не преувеличавам ни най-малко.

product_182.jpg

Измина много време и вече (почти) бях изгубил надежда, че някога изобщо ще видим том втори. Ако от всички комикси на света дори този не бе успял да намери почва у нас, то за мене това би било живото доказателство за липса на комикс пазар (и комикс култура) у нас. Защото творението на сценариста Хуан Диас Каналес и художника Хуанхо Гуарнидо е чисто и просто шедьовър! Във Франция и Белгия, където комиксите са на нужната висота и почит, Блексед е истински култ. (Ако не вярвате, то хвърлете едно око на няколко снимки, които щракнах преди години из книжарниците в Брюксел!)

100_1615100_2299100_2300100_2301

Но ето, след толкова години, на пук на всичко, втория албум на испанското дуо видя български превод! „Блексед 2: Арктическа нация” е тук! Има надежда значи…

product_177.jpg

И точно защото не вярвам някой, който вече е чел „Някъде сред сенките” да има нужда от убеждение да грабне „Арктическа нация”, мисля, че си струва да разкажа накратко за какво става дума до тук, за тези от вас, които тепърва навлизат в темата. Сериозно, трудно ми е да си представя що за човек ще е онзи, който ще остане безразличен към завладяващия арт, който ви посреща на всяка следваща страница.

 

111.PNGСветът на Каналес и Гуарнидо е населен с животни, чиито природни дадености и външен вид са така подбрани, че безпогрешно улавят архетипни човешки характери, толкова много уникални и запомнящи се образи… И въпреки, че говорим за смесица между човешко и животинско, тук карикатурното и  реалистичното вървят ръка за ръка, създавайки една прелестна визия. Блексед е детектив с минало, по-тъмно от козината му. Имаме достолепна немска овчарка за полицейски инспектор, хладнокръвните гангстери са гущери, а подслушвателните устройства са бръмбари… буквално!

 

Ако сте чели първия том, няма как да не сте го харесали. А ако сте го харесали няма начин втория том да ви разочарова. Точка!

 

Антропоморфичния ноар на Каналес и Гуарнидо придобива социо-политически краски. Историята има с(т)илни препратки към сегрегацията в САЩ през 50те години на миналия век. Не е нужно да сте историк, за да доловите алюзиите към този период, изпълнен с расова, класова, полова, и каква ли не още дискриминация. Предградията и гетата предоставят прекрасен декор за поредното приключение на детектива Джон Блексед. Черната котка е въвлечена в интрига, от която привидно няма измъкване… Дали острия като бръснач ум (и не по-малко острите нокти), хищническия инстинкт и котешките рефлекси ще се окажат достатъчни, за да се измъкне Блексед невредим от цялата тази каша? И дали ще успее да помогне на тези, които се нуждаят от него така отчаяно?

333.PNG

Създателите на хитовия анимационен филм „Зоотопия” положително са почерпили известно вдъхновение от комиксите „Блексед”. Албумите са по-зрелия, по-сериозния и по-мрачен по-голям брат на дигиталния крими-комедиен блокбастър. Всеки от типажите е удар в десятката. Рисунките са достойни за музей. Сценарият е динамичен и провокативен. Това, че героите са животни, не значи че създателите на комикса са захаросали или вдетинили нещата, напротив – „Блексед 2: Арктическа нация” е стилен, суров и безкомпромисен, без да е излишно брутален или целенасочено циничен. Двамата разказвачи са балансирали елементите на историята просто великолепно! От панелите блика живот, рисунките на Хуанхо Гуарнидо са така кинематографични, че нямат нужда от анимиране – те просто се движат в главата ви, докато четете…

222.PNG

Спирам да ви убеждавам, преди това ревю да се превърне в „Речник на суперлативите в българския език”. Ако четете комикси, не пропускайте двата тома на Блексед. Ако не четете комикси, но сте достатъчно отворени, за да дадете шанс на това изкуство – то на българския пазар няма нищо по-подходящо от двата тома на испанските майстори. Ще откриете двата албума тук: – http://www.artline-store.net/categories.php?CategoryID=27

А към Студио Арт Лайн, освен горещи благодарности, отправяме и още по-гореща молба – нека възможно най-скоро и следващите томове на Блексед да последват „Арктическа нация”!

Ненко Генов

fin.PNG

2 thoughts on “„Блексед 1: Някъде сред сенките” и „Блексед 2: Арктическа нация” от Хуан Диас Каналес и Хуанхо Гуарнидо

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s