Преди броени дни ви представихме „Питбул-Терие в атака” на Ендре Люн Ериксен, и естествено нямаме намерение да подминем и втората част. Всъщност, първата ни хареса толкова много, че да прочетем и отразим втората си е направо задължително. А тя е озаглавена „Питбул-Терие в беда”. Но каква ли беда може изолщо да ти дойде до главата, когато си най-едрия бабаит в класа, (уж) стопанин на куче-убиец, и никой не смее да ти излезе насреща? Нека разберем…

Оу, дааа… Ама разбира се. Гимназията. Този водовъртеж от нови преживявания и нови познанства, този кръстопът, изпълнен с дилеми… Им и Терие вече не са в среден курс, и нещата се променят драстично.

190533_b.jpg

Терие копнее за популярност, би дал всичко, за да бъде един от „готините”… Но всички знаем, че в училище „готините” обикновено са тия, които бързат да пораснат, а в опитите си да демонстрират колко са „големи” и „зрели”, вършат най-големите глупости, на които са способни. Компанията си казва своето, не случайно народът е казал, че „с какъвто се събереш, такъв ставаш”. А между Терие и Им започва да зее постепенно разширяваща се пропаст. А името на пропастта е Бен-Рони – „лошото момче”, онзи, който първи ще ти предложи цигара, ще те предизвика да изпиеш на екс нещо със съмнителен произход и висок алкохолен градус, или дори по-лошо…

 

Им от своя страна остава верен на себе си – старателен и кротък, с чувство за отговорност, и добре развит морален компас. За тайфата това може и да не са най-атрактивните качества, но пък са черти, които те правят предпочитана дружка на доста от момичетата – нещо, което и Им забелязва, при това с нескрито удоволствие.

 

А дали и Терие ще остане верен на себе си? И как изобщо можеш да бъдеш верен на себе си във възраст, в която все още не си съвсем сигурен кой си, къде ти е мястото и какъв искаш да бъдеш всъщност? Прибави към това наченките на тийнейджърския бунт, и баща, който има склонност да прекалява с алкохола… Да кривнеш от правия път съвсем не е трудно.

 

„Питбул-Терие в беда” не просто продължава първата книга, тя я доразвива. Историята не е изкуствено разтеглена или изсмукана от пръстите заради успеха на предходното заглавие, нищо подобно – става дума за логична стъпка напред, за нова глава в живота на героите, за нови избори и нови конфликти. Самите герои пък придобиват още повече дълбочина и ни стават още по-близки.

190533_b

Харесва ми, че за разнообразие най-накрая четем нещо по-близко до нашата действителност. Още от анотацията сме предупредени за всичките „побойници, хулигани, надувки, фукли” и т.н., които крачат по училищните коридори. Но за щастие ги няма американските стереотипи за двуличните и завистливи мажоретки, плиткоумните и агресивни атлети, комплексираните и срамежливи зубрачи, и всички останали клишета, с които прекалено често ни заливат.

 

Ендре Люн Ериксен остава верен на себе си и поднася ситуациите, през които преминават Им и Терие с много хумор, със закачлив тон, но както вече знаем, ръка за ръка с тях вървят и сериозните въпроси, които авторът повдига. И именно защото и героите тук са по-възрастни и по-зрели, и темите, които романът засяга са една идея по-сериозни и по-мрачни. Въпреки това, книгата отново се чете леко и приятно, отново буди усмивки… Но този път и храната за размисъл е в по-голяма порция. Което, разбира се, заслужава комплимент.

 

Ериксен някак си успява да балансира между детската литература и съвсем не-детските ситуации, през които повечето от съвременните младежи преминават. Всичко е описано откровено, смело, без заобикалки и без „да се захаросва”. И без да се омаловажават и карикатуризират емоциите и драматичните преживявания, през които преминават младите герои. Точно както и първата книга, „Питбул-Терие в беда” също е четиво, което развлича, но и провокира размисъл, и то по теми, по които би трябвало да се замислим. Особено ако сме младежи, родители, или пък учители.

 

Книгокрил

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s