Магистериумът на Холи Блек и Касандра Клеър се завръща с ударната трета част, „Бронзовият ключ”. От Егмонт не се бавят и пускат книгата у нас едва ли не едновременно със западната премиера. И каквито и очаквания да сте имали след „Железният изпит” и „Медната ръкавица” – погребете ги! Единственото предвидимо нещо в тази книга е традиционното наличие на цветни метали в заглавието и край!

97895427182531473325101.jpg

В края на втора част, въпреки отворения финал, читателят си мисли, че има ясна представа на къде вървят нещата, и очаква от „Бронзовият ключ” поредната порция приключения, „още от същото”, като между другото, получим отговори на някои неразгадани мистерии и нови такива, които да ни държат в напрежение преди следващата книга. Вместо това имате такива резки завои в сюжета, че буквално свят ще ви се завие. Холи Блек и Касандра Клеър изпълват и героите си, и читателите с такава параноя, че вече да нямаш вяра никому в „Магистериум”! Подозирам, че между феновете ще има бурни дебати и спекулации, много четене между редовете и хиляди догадки преди да излезе следващата книга!

mag3.PNG

Сигурността е привидна, победата – временна. Докато Константин Мадън е жив никой не е в безопасност от Врага на Смъртта. А той дебне своя час, скрит дълбоко в самия Кал! А дали някой не знае за тази тайна? Вероятно! И който и да е той, се старае всячески да види сметката на Кал. Негов съученик пада жертва на асасин, и то по време на празника за победата над Мадън. Кал не е в безопасност нито по време на своето обучение, нито дори в собствената си стая! Но как този, който е по петите му има такъв добър вътрешен достъп до Магистериума? Дали всичко това не е работа на вътрешен човек? Списъкът със заподозрените е безкраен, а времето за неговото съкращаване може да се окаже фатално… Магии, капани и елементали, човек никога не знае от къде ще му дойде! Трябва да се действа решително, дори радикално, и невинността на предните части се изпарява безследно.

mag3__.PNG

Калъм, Аарън и Тамара са класическа триада главни герои, всеки е отчетлив характер и значима роля, и общо взето тримата са за „Магистериум” това, което са Хари, Рон и Хърмаяни за книгите на Роулинг. Мисля, че Тамара има неразгърнат потенциал, докато момчетата се поразвиха и придобиха повече дълбочина нейната героиня си остава по-предсказуема и типична, но се надявам че Блек и Клеър ще й посветят подобаващото внимание и ще пипнат и нейната сюжетна линия в следващите книги от поредицата.

mag3_.PNG

Корицата е супер, както обикновено. Харесва ми, че дизайна на героите е пипнат и те са видимо по-зрели и сериозни от илюстрациите на предните две книги.

cover_back1473325101.jpg

Чувствам се късметлия, че едва наскоро подхванах тази поредица и изгълтах и трите книги до тук една след друга почти без пауза. Всички малки подробности и детайли са ми свежи и се навързват страхотно, но… Проклятие, това май ме е разглезило! Сега мисълта, че вероятно ще си отчакам цяла година до следващата част, и две години до финала на серията направо ме разяжда отвътре. Пригответе се за сразяващ финал на „Бронзовият ключ”, и се въоръжете с търпение до продължението!

Ненко Генов

holikas.PNG

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s