„Седемте магьосници” на Каро Кинг… Изглежда като мой тип книга. Я да видим описанието…

„Нин никога не бе обичала срѐдите, но тази беше просто върхът. Тази сряда тя се събуди и видя, че вали като из ведро и че малкото ѝ братче е престанало да съществува.“

Тръгнете заедно с Нин, която започва едно невероятно пътуване през Земята на Седемте магьосници, за да намери Тоби…”

СТОП! Какво?!? Момиче търси изчезналото си братче в земя на магьосници, и като капак на всичко, братчето се казва Тоби?! Ако не се сещате веднага от къде е това déjà vu, то марш веднага да гледате „Лабиринт” на Джим Хенсън! А след това, марш да четете „Седемте магьосници”.product_213.jpg

Да, младежкото фентъзи на Каро Кинг действително звучи адски близко до един от най-любимите ми филми на всички времена. В „Лабилинт” Сара (героинята на Дженифър Конали) трябва да спаси невръстното си братче Тоби от Джарет (гениалният Дейвид Бауи), краля на гоблините, до чийто замък се стига през изпълнен с препятствия и чудати създания лабиринт. (Напълно не по темата, но много любопитен факт – бебето Тоби всъщност е Тоби Фрауд, син на големия художник Браян Фрауд, който е отговорен за дизайна на „Лабиринт” и „Тъмния кристал”. Днес Тоби Фрауд остава верен на своите първи стъпки в киното и се занимава със специални ефекти, покадрова анимация, кукловодство и др. Освен по авторски проект в стила на „Лабиринт”, работил е по „Паранорман” и „Кутийковците”.)

product_214.jpg

Дали приликата е случайност? Не мисля, но след като прочетох книгата мога да кажа, че при все многото допирни точки между „Лабиринт” и романа, Каро Кинг не е изплагиатствала филма. Според мен, тя по-скоро си дава сметка за приликите, и вероятно е кръстила изчезналото момче Тоби като намигване към „Лабиринт”.

cvr9781442420427_9781442420427_hr.jpg

Във всеки случай, брата на Нин е не просто отвлечен, той е също така продаден на тъмна сила и направо е ИЗЛИЧЕН от съществуванието си, сякаш изобщо не го е имало. Мотивите на злодея също са различни, както и перипетиите, през които преминава Нин.

 

Главната героиня обаче е силен характер, след като се изправя пред тъмната сила, похитила брат й, тя намира в себе си кураж не само да се опълчи, но и да я последва отвъд границите на нашия свят. Към нея се присъединяват няколко чудати съюзници, които ще са й от помощ в бъдещите предизвикателства.

cvr9781442420434_9781442420434_hr.jpg

Имаме приказно-приключенска атмосфера, с достатъчно мрачни и зловещи нотки, за да държат в напрежение младите читатели без да им докарва кошмари. Класическите фентъзи мотив дърпат историята напред, Каро Кинг пише достатъчно динамично, за да не се заседяват героите прекалено дълго на едно място или пък да изпитате липса на интрига. Читателят също набира темпо и…

 

И тогава книгата свърша! И търсиш втората (и финална) част, но „Shadow Spell” все още не е издадена на български. Това е единственият ми проблем тук, но предвид, че „Седемте магьосници” е издадена у нас през 2015, надявам се, че от Артлайн ще се погрижат скоро да прочетем и продължението!
И да не пропуснем накрая да споменем и поредната яка авторска корица от Стефан Вълканов! С такъв художник под ръка Артлайн не само добавят щипка индивидуалност към преводните си издания, но и правят сериозна конкуренция на кориците на западните оригинали.

Книголет

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s