Вече ви разказахме за силното френско присъствие в Новата вълна на книгите-игри у нас, ето че дойде ред и на още едно френско заглавие – „Герои” от Ерик Берт. След „Сред обръч от пясък и вода” и „Съновидение” на Емануел Керо, ето ви и още едно сериозно попълнение от серията „Призвание Герой представя”!

9786197160048.jpg

Гледам корицата и си мисля… абе, този май също играе книга-игра! Е, не съвсем. „Герои” не е мета-книга-игра (Хей, има ли изобщо такива?! Ако няма – ето ви свежа идея за бъдещо приключение!), но си играе с едно фентъзи клише, като го обръща наопаки. Сещате се за архетипа на беловласия старец или тайнствения магьосник (или най-често, беловласия старец, който същевременно е и тайнствен магьосник). Неговата роля е да бъде катализатор на приключението, като например да те помоли за глътка вода и къшей хляб, а в замяна да ти даде карта на несметно съкровище, да ти каже, че е прекалено стар за да достави сам плановете на Звездата на смъртта чак на Алдераан, или пък да надраска някакви символи на вратата на дупката ти, убеждавайки цяла сюрия джуджета, че си изпечен крадец.

 

Е, в „Герои” за първи път ВИЕ ще поемете тази роля, и най-накрая на вас се пада да раздавате мисиите и да навличате неприятности върху главите на другите. Целта е да избавите жителите на Илдре от всевъзможните свръхестествени напасти, които са ги сполетели. Да отбележим само, че по тия земи да вампирясаш е по-лесно и от това да пипнеш настинка, върколаците са като бездомните кучета из крайните квартали, а вещиците са така многобройни, че просто трябва да си основат профсъюз.

 

На ваше разположение са дузина герои, всеки със своите си умения, силни и слаби страни, и мотивация. Точно така, мотивация – някои работят за слава и пари, но не всички. Внимавайте в подбора, защото не всяка мисия пасва на всеки герой, тъкмо обратното – за различните типове задачи отговарят на различни способности.

ger.PNG

Чистосърдечно си признавам, че хукнах да „превъртам” играта, но с главата напред тука не става, и финалните мисии ми смачкаха героите като стой та гледай. Трябва поне малко от малко да планувате ходовете си и да подхождате селективно към наемането на героите.

 

Схемата на игра е по-сложна от обичайното, но в нея има доста потенциал. След като веднъж й свикнете, ще се убедите, че тя предлага възможност за многократно преиграване. Бих казал, че напомня на стратовете на Мега от едно време, но тук няма допълнителните приложения и карти. (Въпреки всичко, предполагам, че с малко въображение и преработка, плюс някой стар комплект, бихте могли да си нагодите книгата и за по-настолен вид).

 

Едно от по-добрите заглавия в Новата вълна, „Герои” на Ерик Берт крие доста приключения и не е за изпускане, особено ако сте фен на книгите-игри.

StarКнижар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s