Преди години влязох в една малка квартална църква в Łódż, Полша. Над олтара имаше картина, не икона, а картина, която ясно си спомням до днес. Изобразяваше ангел с бели криле, носещ се над сивите блокове на голям град. Картината ми направи силно впечатление. Първо – защото беше доста необичайна църковна декорация. И второ – защото по един изключително силен, изобразителен, разбираем и емоционален начин те караше да се замислиш, не върху религиозни символи или библейски притчи, а върху вярата, тук и сега.

 

„Скелиг” на Дейвид Алмънд ми напомни отново за тази картина, и то не само заради прекрасната корица на Таня Минчева, носеща полъх от ангелски криле и визия на Вим Вендерс.

product_43.jpg

Това е една кратка, но изключително трогателна история, разказваща за момче, което се бори с проблеми, върху които няма власт. Родителите на Майкъл се местят, а с тях, разбира се, и самото момче. Това нежелано ново начало бива белязано и от тежка драма за цялото семейство – сестричката на Майкъл се ражда преждевременно и дали тя ще оживее е под въпрос.

 

Майкъл се запознава със съседското момиче, Мина, чийто крак не стъпва в училище, тъй като майка изпитва остра неприязън към подобни институции. Вместо това Мина се води от вътрешния си компас и черпи опит от живота и заобикалящата я среда, с наблюдателност и интуиция. А в запуснатия, пълен с вехтории гараж двете деца откриват създанието Скелиг…

 

Романът на Дейвид Алмънд е носител на редица отличия, между които са медалът „Карнеги” и наградата „Уитбред” за книга на годината. Макар и това да са все призове за детска литература, книгата надскача високо това определение и е четиво наистина за всяка възраст. Едно от най-добрите издателски решения в и без това силния каталог на Студио Арт Лайн.

 

„Скелиг” не е преразказ на библейски истории, но четенето й спокойно може да се окачестви като религиозно преживяване. Не е книга за християнски догми и канони, но е книга за ангели, такива със, и такива без крила. Не е книга за християнството, но е книга за вярата.

 

През 2009 книгата е филмирана, но е излишно да споменавам, че оригиналът превъзхожда неимоверно екранизацията.

През 2010 пък излиза „My Name is Mina”, в която Алмънд разказва предисторията на „Скелиг”, фокусирайки се върху детството на Мина. Тази книга също е посрещната с бурни овации, и дано от Студио Арт Лайн да ни зарадват и с нейн превод!

Ненко Генов

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s