Вече ви споменахме за инициативата на издателство „Слово“ – „За българските деца от българските автори“. Спомняте си, нали? Стана въпрос за тази кампания, когато ви представихме дебютната трилогия на Нели Маргаритова „Тайни и вълшебства на улица „Розмарин“ №13”. 

 

Сега е ред да ви представим още един дебют на детски автор, част от това похвално издателско начинание! Запознайте се с Диляна Крусева и нейната поредица „Малките магьосници от О-III”! И двете издадени до момента книги имат номинации за наградата за детска литература „Бисерче вълшебно”.

malkite-magyosnitsi-ot-o-iii-dondarion-mrachniya-i-tamnata-gora.jpg

В първата книга, „Дондарион Мрачния и Тъмната гора”, се запознаваме с колоритното трио на главните герои – Или-Или Енциклопедията, Мишо Меденката и Веселка Намръщеното чудовище. Е, тия тримата може и да не са винаги добър модел за подражание, но все пак не можем да им се сърдим – дори и най-примерните сред децата (и възрастните) си имат своите „рогати” моменти, в които дават воля на настроенията си.

malkite-magyosnitsi-ot-0-iii-proizshestvie-vtoro-prints-hrabar-i-nebesnoto-kralstvo_1.jpg

А и Или-Или, и Мишо, и Веселка са толкова различни характери, че си е напълно в реда на нещата не винаги да са на едно мнение и да имат търкания… Важното е обаче, че приключенията, през които ще преминат се оказват идеална възможност да оставят различията си настрана и да се научат на задружност и взаимопомощ. Защото различните хора, освен да се карат, могат и да се допълват взаимно, нали? А и в противоборството със злия магьосник Дондарион Мрачния ще са им нужни всички сили и всякакви умения!

oiii-3.PNG

А на малките читатели? На тях пък ще им е от полза известно познание за класическите приказки, защото книгите от серията „Малките магьосници от О-III” са изпълнени с препратки към тях! Познати елементи в нов вариант, но не като произволна пародия, а като добронамерено намигване и с чувство за хумор!

malkite-magyosnitsi-ot-0-iii-proizshestvie-vtoro-prints-hrabar-i-nebesnoto-kralstvo.jpg

Това важи с пълна сила и за втората част, „Принц Храбър и Небесното кралство”. Е, принцът е тук, но къде е кралят? Мистерии за разгадаване и предизвикателства за преодоляване не липсват, а дори и най-храбрите принцове си имат нужда от една юнашка дружина, да удари рамо в труден миг. Така че, ето ги отново на линия – нашите познайници, Или-Или Енциклопедията, Мишо Меденката и Веселка Намръщеното чудовище! Дали магьосническото трио ще се справи и този път?

malkite-magyosnitsi-ot-0-iii-proizshestvie-vtoro-prints-hrabar-i-nebesnoto-kralstvo_3.jpg

Поредицата на Диляна Крусева е страхотен пример за българско детско фентъзи и наистина горещо се надяваме, че ще получи вниманието, което й се полага! Книгите са страхотни и като съдържание, и като качество на самото издание и по нищо не отстъпват на нашумелите преводни детски заглавия… освен по гръмката реклама.

malkite-magyosnitsi-ot-0-iii-proizshestvie-vtoro-prints-hrabar-i-nebesnoto-kralstvo_5.jpg

Текстът е лек, но не и елементарен, много подходящ за детската аудитория. Действието не се задържа дълго на едно място, а десетките красиви цветни илюстрации, които изпълват книгите ги превръщат в магическо пътешествие! Не случайно и художничката Силвия Калоянова бе удостоена с национална награда за илюстратор на детска книга „Константин Константинов” за работата си по „Малките магьосници от О-III”!

oiii-6.PNG

Илюстрациите са издържани в най-добрите традиции на родните детски книжки и носят цветната топлина на епохата, когато все още нямаше и помен от компютърна обработка и всичко се правеше ръчно, с молив, четка и сърце. Прочетете повече по темата, както и любопитни факти около създаването на рисунките тук:

http://www.borbabg.com/2016/06/01/%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0/

oiii-8.PNG

oiii-9.PNG
Още едно страхотно ревю (с автор Весела Фламбурари), плюс интервю с Диляна Крусева ще откриете тук: http://trubadurs.com/2015/11/23/diljana-kruseva-bulgarian-fantasy-for-children/

Ненко Генов

 

malkite-magyosnitsi-ot-0-iii-proizshestvie-vtoro-prints-hrabar-i-nebesnoto-kralstvo_7

 

 

Advertisements

One thought on “„Дондарион Мрачния и Тъмната гора” и „Принц Храбър и Небесното кралство” от поредицата „Малките магьосници от О-III” на Диляна Крусева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s