Едва ли има някой, който се радва повече от мен на факта, че романът на Конрад Мейсън, „Демонската стража”, се сдоби с български превод. Може би има читатели, които се кефят наравно с мен, но повече от мен – не вярвам. Изданието на Студио Арт Лайн в превод от Александър Драганов е рядка находка, съчетаваща най-добрите фентъзи и приключенски традиции в един нетрадиционен младежки роман. Като казвам „младежки”, имам предвид, че е за младите по дух 😉 А защо издаването му ме радва толкова много? Четете нататък и ще разберете!


product_123.jpg

 

Нали съм си комикс фен, редовно ровя чуждестранните сайтове в търсене на нещо ново и свежо. Дошло ми е до гуша от заглавия, от които предварително зная какво да очаквам, дотегнало ми е от клиширани супергерои и от коловозите, в които големите издателства са вкарали сериите си… Един вид страст ми е да си откривам сам комикси, за които никой около мене никога не чувал. Експериментите ми с по-неизвестни и инди комикси почти винаги ми носят голямо удоволствие, не само от арта и историите на самите комикси, но и от факта, че съм успял да си разширя хоризонта и да намеря нещо ново и ценно…

Чакай сега, „Демонската стража” нали уж беше роман, за какви комикси плещи тоя?

 

Вярно е, но… „Демонската стража” е едва първото приключение в света на Порт Фейт, създаден от Конрад Мейсън. А моя първи досег с въпросния свят беше „The Mystery of the Crooked Imp” – графичен роман, по чиито страници вършеят героите от „Демонската стража”!
Tales-of-Fayt-Final-Cover-3D-flat.jpg

 

„The Mystery of the Crooked Imp” е сравнително кратичък комикс, някъде към 70 странизи, и излиза под банера на „Phoenix”, което за незапознатите е британско седмично списание за разкази в картинки. За разлика от „2000 A.D.” обаче, „Phoenix” се съобразява с детската аудитория и там няма да откриете нищо скандално, кърваво или неморално, което обаче съвсем не го спира да бъде вълнуващо и да поднася екшън и приключения в обилни дози. А комиксът „The Mystery of the Crooked Imp” остава верен на тази формула.

 

Tales Of Fayt 2.jpg

 

Идеално преливане на два жанра – фентъзи и пиратски приключения! Светът и атмосферата са изключително грабващи. Представете си смесица от „Островът на съкровищата”, Тери Пратчет и „Питър Пан” и горе-долу ще добиете представа за усещането, което носи Порт Фейт. Честна дума, от „Пиратите от Тъмната вода” (култов ама КУЛТОВ анимационен сериал!) насам не ми беше попадало такова леко, приятно и увлекателно пиратско фентъзи! Рисунките са доста готини, всичките герои са едновременно различни индивидуалности но и големи симпатяги…

 

254.jpg

 

Комиксът, макар и завършена история, ме остави жаден за още. Но след кратко ровене открих, че за момента няма продължение… Обаче е предшестван от два романа! Първият от тях е именно „Демонската стража”.

 

Tales_of_Fayt_Replacement_PAGE_5-STONES_Profile_copy.jpg

 

Джоузеф Груб е наполовина момче и наполовина гоблин, подиграван заради смесената си кръв, останал съвсем малък без родители. Животът му тече сиво и еднообразно в кръчмата на жестокия му чичо, но когато един пиян морски капитан забравя след себе си тайнствен предмет, всичко се променя. Джоузеф решава да рискува и взима предмета за себе си, след което бяга от чичо си и тръгва по дирите на капитана с надеждата за нов живот. Пътят му минава през криволичещите улички на Порт Фейт – пъстър пристанищен град, в който мирно съжителстват представители на различни раси – и ще го изведе до легендарната Демонска стража – отряд от умели, но мразени от официалните власти бойци, които пазят града от външни и вътрешни врагове. Нито Джоузеф, нито стражите обаче знаят, че в града се е върнала старица, чиято история е преплетена със стара трагедия… и предвещава апокалипсис за всички в Порт Фейт!

 

 4557046164

 

За мен да прочета романа след комикса беше като завръщане у дома. Всички комплименти, които изсипах по повод „The Mystery of the Crooked Imp” важат в пълна сила и за „Демонската стража”. Да, включително и за рисунките! Защото първо – романът си е окомплектован с карта на света, карта на Порт Фейт, приятно оформление… И второ – българската корица от художника Стефан Вълканов е също много надъхваща!

 

fayt4.jpg

 

По всичко си личи, че Конрад Мейсън е създал този интригуващ свят с много мерак! „Демонската стража” е писана с любов, дума да няма, и е едно наистина разведряващо и зарибяващо четиво. Тук я има и постмодернистичната оригиналност със смесването на жанровете, и класическата сърцатост и дори лека наивност на приключенските романи от детството.

 

А сега, да си пожелаем попътен вятър, и ха дано с прилива да дойде и превод на „The Goblin’s Gift”!

Ненко Генов

4583448456

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s