През август ви представихме трилогията книги-игри по култовия анимационен сериал „Българ“. Интерактивните приключения на героите на Неделчо Богданов се превърнаха в истински бестселър по книжарниците! Днес на „Книжни Криле“ гостуват самия Неделчо Богданов, както и нашия стар познайник и приятел, Ал Торо, който е и автор на третата от книгите.

Здравейте, момчета! Чия всъщност беше идеята Българ да премине от анимацията към книгите-игри?

Неделчо: Естествено, че моя. Българ не е преминал от анимация към книги-игри. Просто книгите-игри са продължение на разширената вселена на Българ.

 

А бли се окачествил като фен на книгите-игри? Беше ли и ти сред хлапетата, които отраснаха с тях през 90-те? Кои са любимите ти заглавия, които си спомняш от онова време?

Неделчо: Като малък бях фен на книгите игри. Любимата ми книга-игра си остана първата, която играх – „Замъкът на Таласъмите“.

 

(Към Ал Торо) А ти кога откри „Българ” и какви бяха първите ти впечатления от анимационния сериал?

Ал Торо: Открих го преди години, предполагам малко след излизането на първия сезон. Впечетленията ми бяха добри, щом изгледах всичко излязло, но имах и усещането за недореализиран потенциал. Оказах се прав – всеки следващ сезон повишава нивото 🙂
Мислил ли си си някога, че ще ти възложат да напишеш книга-игра по „Българ”?

Ал Торо: Не, откъде да ми хрумне такава странна идея?!

balgar3
Как всъщност стана така, че именно ти пое щафетата от Робърт Блонд?

Ал Торо: Ами тук Дечо може да каже повече. От моя гледна точка беше следното – той ми каза, че Блонд няма да може да напише книгата и попита за препоръка за автор (познавахме се вече от около 2 месеца покрай форума Knigi-igri.bg и форумните срещи). Аз му написах пълен обзор на нови и стари автори с коментари за заетост, умения и фокус на всички, след което той предложи аз да я напиша. Обичам да се шегувам, че просто не му се е чело толкова дълго описание, ама той ще отрече.

 

Кое се пише по-бързо, сценарий за епизод на „Българ” или книга-игра „Българ”?

Неделчо: Сценарий на епизод.

 

Каква беше подготовката ти преди написването на книгата?

Ал Торо: Подготовката ми беше да изгледам наново всички серии на Българ и пълнометражния и с кеф да отпращам жена ми през това време с „работя в момента“, когато се появеше с някоя задача. Опитах да попия от атмосферата и си нахвърлих записки за всички герои (мироглед, диалект, връзки, случки) и за някои събития; книгите-игри пък ми бяха още сравнително пресни.

 

А до колко има пръст Неделчо в книгата?

Ал Торо: Ами, има си. Първо, светът и героите са неговите, това всички го знаем. Второ – преди да почна да я пиша обсъдихме в серия от дискусии и срещи спецификите на планети и герои, акценти, видове хумор, финалния бос (който на практика измислихме заедно), дискутирахме системата и т.н. Трето, след написването, той направи „първа редакция“, като донамести нещата по правилния за франчайза (и аудиторията) начин, където беше необходимо. Макар да не е писал директно текст си беше част от целия процес.

 

Какви са предизвикателствата, когато трябва да пренесете един анимационен герой върху страниците на книга-игра?

Неделчо: Мисля че основното предизвикателство е да се пречупи диалекта на героите и все пак, като ги четеш да усещаш че са същите от сериала. Другите основни проблеми ще ги знаят по-скоро гост-писателите.

Ал Торо: Не са малки. Аудио и визуалният хумор е съвсем различен, не може да се разчита по същия начин на диалект, гримаси и интонация – ключовото е да се хване манталитетът на героите и да се предаде с реакции и постъпки в текстова форма. Ако не ми вярвате, че е ужасно трудно, опитайте да напишете книга-игра по „Семейство Флинстоун“ или „Том и Джери“ без да стане боза и така, че да е интересна за същата аудитория…

 

(Към Ал Торо) В „Българ 3” те виждаме в ново амплоа. Предишните ти книги-игри, тези за Котарака, се развиват в създадения от теб свят на Крея. Как беше да се заемеш с приключение в чужда поредица, и то хумористична?

Ал Торо: Малко стряскащо на първо четене, но в последствие се оказа супер. Голяма част от похватите в писането са в не-малка степен жанрово независими… Дано някой ден ги усвоя… От Сиела ми помогнаха да напипам правилния стил (тук овациите са за Миро Александров) и оттам нататък всичко беше мед, масло и усърдие. Иначе аз обожавам да експериментирам със стилове, жанрове и похвати – едно време го правих с къси разкази. Специално „Българ“ е много гостоприемен сетинг – хумор е супер кеф да се пише, а светът му позволява развитието на воля на всякакви идеи.

balgar-book-signing
Ал Торо и Неделчо Богданов раздават автографи по време на турнето на „Българ: Междузвезден унищожител“. Снимка: http://www.legacyofkreya.com/

Сега, след като вече си писал книга-игра по чужди герои, има ли някаква друга поредица или франчайз в които би искал да си опиташ силите с интерактивно приключение?

Ал Торо: Лично аз не бих инициирал подобно начинание, защото човек трябва да е консистентен и е важно да доизградя започнатото с Котарака. Иначе с кеф бих писал в света на „Роди се сянка“ на Блонд със системата на „Герои“; имам разработени правила за продължение на „Пробивът“ на Майндкрайм с психологически анализ на героите и как славата ще им повлияе, измислени сцени и т.н. – генерално бих се вписал с кеф във всеки „свят“, който ме е грабнал и който допускам, че мога да доразвия, но тези проекти едва ли някога ще се реализират. А, сега се сетих – книга-игра в света на Дж. Р. Р. Мартин ще е супер и ми допада суровия и натуралистичен подход с насилие и еротика, мисля че в Котарака се получава подобен „тон“; но най-важното – НЯКОЙ трябва да убие тази Денерис, изключително ме дразни несериозната й лигава сюжетна линия… Искам да направя и продължение на компютърната игра “Цар”, но това е една друга тема…

 

Кой е любимият ви герой от „Българ”?

Неделчо: Всичките. Така и ги развивам. В различните епизоди, различни персонажи са главните герои.

Ал Торо: Куката в книгите; интригантът Пешо във филмчето; баба Кукуруз навсякъде; от моите – харесвам си много Мила, злодея и най-вече дявола Станчо, обещали са ми тениска с него (*гледа изпод вежди към Неделчо*).
Какво беше чувството, когато книгата оглави класациите по продажби на издателство „Сиела”?

Неделчо: И трите книги имаха тази превилегия. Чувството винаги е много хубаво.

Ал Торо: Не помня заради махмурлука!

 

На какво мислите, че се дължи успехът?

Неделчо: Успехът на Българ като цяло се дължи на всички учавствали в продукта със желание, както и на феновете, които не спират да ни подкрепят вече 6 години!

Ал Торо: За мен се дължи на първите книги на Блонд, промотирането на Сиела и най-най-вече на огромния успех и аудитория на досегашните продукти „Българ“, дело на Неделчо и целия му тим. Иначе за книгата считам, че стана супер добра, но това отговаря само за частица от успеха – достатъчно дълго съм в бранша „забавление“ – и книги, и игри, и смесицата – за да знам, че качеството на продукта и успеха му са две почти независими една от друга величини.

balgar-turne-stara-zagora
Ал Торо (най-ляво) и Неделчо Богданов (най-дясно), заедно с фенове на Българ и книгите-игри. Снимка: http://www.legacyofkreya.com/

Неделчо, освен като книги-игри, имаш ли някакви планове да пренесеш „Българ” и в други формати и медии?

Неделчо: Българ вече е пренесен в доста други формати – игри, комикси, пълнометражен 3D филм, вестник „Сричка“, фен-шоп, пицария… Книгите-игри са едно от последните звена.

Кроите ли планове за четвърта книга-игра от серията, и изобщо, какво можем да очакваме от вас двамата, заедно и поотделно в близко бъдеще?

Ал Торо: Опа, свърши ми мястото за интервюто, за жалост няма да мога да отговоря. Дечо, ти?

Неделчо: Имаме планове за нова книга-игра, но докато не стане реалност, няма смисъл да говорим за това!

Благодарим ви и на двамата, че ни гостувахте! Стискаме палци и бъдещите ви начинания, заедно или поотделно, да са (поне) толкова успешни! А ние пък ще ги следим и с радост ще ги отразяваме! Успех! 🙂

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s