Някои хора измерват книгите по броя страници, други по броя думи, трети по рейтинга им в Goodreads… Аз пък ги измервам предимно по удоволствието, което ми доставят. И съм установила, че нито броя на страниците е решаващ фактор за приятното преживяване, което книгата може да ви предложи, нито броя на думите… или дори наличието на такива. Това важи с пълна сила и за „Да сте виждали дракона ми?” (изд. Студио Арт Лайн), чийто създател, Стийв Лайт, е съумял да събере в някакви си нищо и никакви 48 странички един свят, в който можете буквално да се изгубите. И го правите с най-голямо удоволствие!da-ste-vizhdali-drakona-mi.jpg

Едно малко момченце обикаля големия град в търсене на своя приятел, който пък по случайност е люспест и огнедишащ. И може да се е дянал къде ли не сред шума и навалицата.

dr1.PNG

В някои книги текстът разказва историята, а илюстрациите само скицират момента, и леко напътстват въображението ви. Тук е обратното. Текстът лекичко ви побутва напред, а илюстрациите ви грабват и завъртат във вихъра на града.

dr2.PNG

Илюстрациите са пълни-препълнени с детайли, отначало погледът ви не знае къде да се спре, а после започва да се разхожда по страниците и кой знае къде ще ви отведе момченцето на Стийв Лайт! Цветовете са използвани пестеливо, но винаги на място, подчертавайки определени мотиви от това визуално приключение.

dr3.PNG

„Да сте виждали дракона ми?” е прекрасна книга за малки и големи. Малките ще се забавляват, помагайки на момченцето в неговото търсене. Големите ще оценят умението и фантазията, с които автора си е послужил, за да ни припомни, че през призмата на детския мироглед дори и сред високите сгради и забързания трафик можете да откриете нещо приказно. Може би ако се спрете и се вгледате, ако проявите мъъъничко въображение, ще го зърнете и вие!

dr4.PNG

През 2015 излиза и „Да сте виждали чудовището ми?” (Have You Seen My Monster?) и би било чудесно, ако я видим някой ден и в българските книжарници! 🙂

Книголюба

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s