Силно се надявам да сте чели „Планетата на маймуните” на Пиер Бул. Френският писател със сигурност не е подозирал, че кратичкото му романче, изпълнено с мрачни алегории и остър сарказъм ще се превърне в един от най-силните кино-франчайзи, истинска научнофантастична класика. „Планетата на маймуните” е криво огледало на човешката цивилизация, критикуващо и осмиващо всяка грозна и патологична черта на нашата „възвишена” природа. А идеята да си сменим мястото с приматите и да видим как е от другата страна на барикадата е колкото гениална, толкова и плодотворна.

2338.max.jpg

До ден днешен поредицата „Планетата на маймуните” базирана на оригиналния роман на Бул се е разрастнала до общо осем филма, един анимационен и един игрален сериал, двуцифрено число романи и трицифрено число комикси.

Макар днес популярността й да не е от калибъра на Star Wars или Star Trek примерно, това е една от малкото фантастични серии, които не са били опорочени с посредствени продължения, а всяко ново „освежаване” и реинтерпретация внася нещо ново и любопитно. (Да, и на Тим Бъртън филмът също е як, да си гледате работата!)

От дете съм невероятен фен на поредицата! Една вечер хванах случайно филм по телевизията, беше късно, бях изтървал заглавието преди минутка, и така и не разбрах какво гледам докато… БОЖИЧКО! Въоръжени маймуни на коне ловуват подивели, полу-първобитни човешки същества! Залепих се за екрана, очаквайки да видя генерал Урко, за който толкова бях слушал от родителите си, но той не се появи. От къде да знам, че той е герой от сериала, а това, което гледах беше първия филм, този на Франклин Дж. Шафнър от 1968… Тук бяха Чарлтън Хестън и Роди МакДауъл!

Именно в тази класическа ера се развива сюжетът на комиксите „Предателство на планетата на маймуните” – мини-поредица от 4 броя, издадена в оригинал от Boom! Studios, а у нас – от Студио Арт Лайн.

product_208.jpg

След редица издателства, през чиито ръце е минал франчайза, последното, което го развива е именно Boom! Studios, като те пускат две линии комикси. Едните са спиноф на новите филми с Анди Съркис, другите пък допълват вселената на класическата поредица от 70-те. Именно към вторите принадлежи и „Предателство на планетата на маймуните”.

predatelstvo-na-planetata-na-maymunite-broy-2-2015_1

Мини-поредицата е завършена история, сама по себе си достатъчно ясна, дори за хора, които не са навътре с материала около „Планетата на майнуните”. Движещите сили зад серията са Корина Беко и Габриел Хардман, които са основните отговорници за качественото представяне на комиксите на Boom! както сред средностатистическите комикс-читатели, така и сред заклетите фенове на маймунската сага.

BPOTA_ALERON2.jpg

Причината за радушното посрещане на тези комикси е, че те идеално пасват не само на хронологията, но и на атмосферата и визията на класическата ера на франчайза. От имената на героите и локациите, през вида на дрехите, интериора и екстериора, до композициите на панелите и скелета на сценариите. Артът е страхотен, а оцветяването (от Jordie Bellaire) използва палитра и цветова гама, близки до тези на филмите, изобщо… Удар в десетката!

predatelstvo-na-planetata-na-maymunite-broy-3-2015.jpg

Историята е кратък прикуъл на оригиналния филм – провокативна и интересна и ни среща както с нови герои, така и със стари познайници. Не е епична, и това е плюс, защото доразвива филмовата поредица, без да се опитва да я измества или засенчва.

20 години преди човек на име Тейлър да падне от небето…

 Обществото на маймуните е в опасност. Суровата крепостна система се разпада. Хората не могат да говорят и са считани за животни, но се допускат в Града. Научното любопитство разбива стари забрани. Не всички са доволни от промяната на статуквото. За да спрат хода на напредъка, някои дори биха нарушили най-свещената заповед на Законодателя „Маймуна не убива маймуна“…

 По сценарий на любимците на публиката Корина Беко (Star Wars: Legacy) и Габриел Хардман и с рисунки на награждавания Габриел Хардман, сториборд художник на „Интерстелар“ и „Черният рицар: Възраждане“.

product_234.jpg

Ако има нещо, което да куца в цялата работа, то това е преводът, към който имам някои сериозни забележки. Но все пак съм склонен да простя тоя недостатък, тъй като освен книгата на Бул това е първото и за сега единствено друго издание от „Планетата на маймуните”, което изобщо е виждало български превод.

 

Браво на издателите за смелата инициатива! При все, че комиксите нямат стабилно място на родния пазар, от Студио Арт Лайн издадоха и четирите броя на поредицата. Много би ме зарадвало ако ги последват и четирите броя на следващата мини-поредица на Boom! – Exile on the Planet of the Apes („Изгнание на планетата на маймуните”), която е своеобразно продължение на тази.

product_209.jpg
п.с. Както казах, от дете съм заклет фен на поредицата, и дори преди 15 години създадох български фен-сайт, който изчезна преди време, с изчезването на hit.bg, но главната статия е още достъпна на Буквите – http://www.bukvite.bg/poem_old.php?docid=2163 🙂 Приятно четене!

Ненко Генов

6957._SX360_QL80_TTD_.jpg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s