Нерядко се случва някоя книга да ти влезе в полезрението чисто и просто защото скоро по кината излиза филмова адаптация. Такъв е и случая с „Тук има чудовища – част 1”, началото на детската сага „Хрониките от Плъховмост”, послужила като вдъхновение за анимационния хит „Кутийковците”. Въпреки, че ако не се лъжа от издателство „Ciela” я пуснаха навреме, не сколасах да прочета книгата преди да пуснат филма по кината, а не исках да пропускам това стоп-моушън зрелище на голям екран, в цялата му 3Д-прелест. Ето защо бях решил, че ще се върна към „Тук има чудовища”,  чак след време, когато спомените от филма вече не са ми така пресни и съответно и историята на романа няма да ми е ясна от начало до край. Тази предпазна мярка обаче се оказа ненужна.

Излиза, че произведението на Алан Сноу действително е било предимно вдъхновение за създателите на филма, концепция и отправна точка, а не материал за дословна адаптация. И толкова по-добре! Сега освен на чудесния филм, спокойно мога да се насладя и на книгата, без едното да влияе непосредствено върху впечатленията ми от другото.

hronikite-ot-plahovmost-1-tuk-ima-chudovishta.jpg

Плъховмост е името на подземен град, населен с чудати създания, известни като кутийковци, зеленоглави и др. Да ги видите посред бял ден е изключено, тъй като те върлуват на повърхността единствено нощем, колкото да си набавят необходимите за съществуването им ресурси – от хранителни запаси до резервни части, всеки му според потребностите. А дори и през нощта вероятността да се натъкнете на тия същества е крайно малка. Артър е един от тия, които рискуват всичко с пътувания до повърхността в името на насъщния. Дядо му (ама не съвсем) е несправедливо накиснат за убийство и няма мърдане, та на Артър се пада нелеката задача да се отправя на опасни експедиции, подпомаган от скалъпен летателен механизъм и едно от най-необичайните уоки-токита, за които можете да чуете. По време на пътуванията си обаче той се натъква на подозрително изчезващи тунели, нелегални афери със смрадливи сирена, и цяла конспирация, заплашваща съществуването на Плъховмост! В борбата с коварния злодей, стоящ зад всичко това Артър обаче няма да е сам – той си намира съюзници в лицето на… Но не искам да ви издавам повече от необходимото. Четете и ще разберете!

hronikite-ot-plahovmost-1-tuk-ima-chudovishta_1.jpg

Трудно е да се каже дали главните герои са най-интересните тук, или пък множеството поддържащи персонажи, които те срещат по пътя си успяват да откраднат вниманието ви. Едно трябва да му се признае на автора – въображение не му липсва!

hronikite-ot-plahovmost-1-tuk-ima-chudovishta_2.jpg

Самият Алан Сноу пък, освен автор е и илюстратор на книгата. Трудно е да се каже дали писането или рисуването е главното му занимание, защото според резюмето му Сноу е илюстрирал над 160 книги, но пък май всички свързват името му именно с написването на „Хрониките от Плъховмост”.

9781481427623_hr.jpg

Книгата е фрашкана с малки и големи картинки, които създават прекрасна атмосфера и допълват преживяването от самото четене. Черно-белите графики очевидно са послужили и като концептуални рисунки при работата по „Кутийковците”, но в случая по-важното е, че помагат на читателя да се потопи в света на Плъховмост.

boxtrolls3.PNG

Книгата е пълна с приключения и интересни обрати, като Алан Сноу не е забравил да обърне внимание и на ценностите, които правят малките герои големи.

А сега какво става по-нататък? Поредицата се състои от две книги. Първата вече я знаете – “Here be monsters!”. Другата е „Worse Things Happen at Sea!” и тя завършва поредицата „Хрониките от Плъховмост”. И ме гложди е дали (и ако да кога) ще видим превод на следващата част от „Хрониките от Плъховмост”? Дано не ми се налага да дочитам поредицата на английски. Защото определено нямам намерение да я оставя недочетена!

herebemonsterscover

Посетете и сайта на книгите за Плъховмост, където освен друго ще намерите и… рецепта за пай!

http://www.here-be-monsters.com/

hronikite-ot-plahovmost-1-tuk-ima-chudovishta_5boxtrolls
boxtrolls2StarКнижар

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s