„Таласъми ООД“ среща „Домът на Фостър за въображаеми приятели“ – това пише на задната корица на „Отделът на чудовищата”. И тъй като съм голям почитател и на двете, не се поколебавам преди да грабна романа на Робърт Пол Уестън

Главните герои са две деца, Елиът и неговата съученичка и добра приятелка Лесли. А тяхното приключение започва с едно кратичко писмо от чичо Арчи, гласящо следното:

chud3

Да поясним, че чичо Арчи е известен още като професор Аркимидис фон Доплър и прекарва дните си из лабораториите на „ДЕНКИ-3000 – петата най-голяма фабрика за електроника в света”.

 

Децата разкриват, че всъщност зад чудовищния успеха на джаджите, произвеждани от „ДЕНКИ-3000” се крият не по-малко чудовищни изобретатели. Ама наистина ЧУДОВИЩНИ! Е, или поне на външен вид. Веднъж да ги опознаете и ще видите, че зад всичките слузести пипала, гъста козина, хлъзгави люспи, остри зъби, нокти, рога, и т.н. се крият потенциални приятели. Да, членовете на Отдела на чудовищата може и да не са красавци, но като характер се оказват големи симпатяги. Някои от тях дори обичат бисквити.

05876e823b6297b761d05e5f1d5e6c66.jpg

Лошото обаче е, че в последно време бизнесът не върви. Ако в най-скоро време фабриката не пусне на пазара някакъв нов високотехнологичен хит, който да избие рибата, твърде е възможно „ДЕНКИ-3000” да бъде погълната от конкурентна корпорация… А това би означавало, че целия чудат екип от изобретатели ще изгуби дома си завинаги! Е, Елиът и Лесли обаче нямат намерение да позволят това да се случи!

chud1.PNG

Браво на Робърт Пол Уестън за забавното четиво (и илюстрациите към него!), а браво и на Цветана Генчева за приятния превод. Много се радвам, когато видя, че някой се е постарал да преведе английските имена на български, като запази звученето и значението им.

 

А ако следите изданията на „Ciela”, то вероятно знаете, че кориците и художественото оформление на много от тях са дело на Дамян Дамянов. А тук той заслужава комплимент за дизайна на заглавието на български. Буквичките са страхотни!

chud2.PNG

През 2014 книгата се е сдобила и с продължение озаглавено „Gobbled by Ghorks”, което също се надяваме да бъде издадено на български!

Вижте и трейлъра на „Отделът на чудовищата”:..

 

https://www.youtube.com/watch?v=0Rn2F03VIyQ

 

Както и едно много необичайно интервю с нейния автор!!

https://www.youtube.com/watch?v=_HunsSVdjG0

1932985_back__b.jpg

Zedd

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s