Щом става дума за „Спящата и вретеното” (издавана от Студио Арт Лайн)  за повечето, че да не и всички хора вероятно водещото име би било това на автора на текста, Нийл Геймън, който едва ли се нуждае от представяне. Фентъзи гуруто има завидна слава по света и у нас, и нищо чудно. Далеч по-малко познато име обаче е Крис Ридъл, илюстратора на книгата, който според мен заслужава не по-малко внимание.

spyashtata-i-vretenoto.jpg

Но нека първо кажем няколко думи за съдържанието! Както се досещате още от самото заглавие, Геймън се е заиграл със „Спящата красавица”. Това, за което няма начин да се досетите обаче е, че от храбрия принц на бял кон няма и следа, но… има няколко джуджета, а освен тях тук ще се намеси и Снежанка! Имаме две принцеси, едната се нуждае от целувка, за да се събуди, и ако познавате малко от малко Геймън, вече се досещате на къде бият нещата, но все пак… Да кажа в прав текст, това е приказка, но за пораснали 😉

spyashtata-i-vretenoto.png

Геймън е верен на себе си, винаги готов да ви изненада с нова интерпретация и свеж поглед върху някоя класическа история. По-голяма класика от Братя Грим здраве му кажи, а вече дали изненадата е приятна, зависи от вкуса ви. Това, което ми допадна е, че макар и това да е нов прочит, смесващ мотиви от две познати приказки, няма банални опити за пародия а-ла „Шрек“. Книгата е кратичка, чете се бързо, но текст и илюстрации се превръщат в истински ансамбъл и носят страхотно удоволствие, особено визуално. Който може го може, а не се и съмнявайте, че Геймън и Ридъл го могат!

SSpindle_58.jpg

А сега няколко думи за Крис Ридъл.

286.jpg

У нас той не е толкова познат, колкото би трябвало. Ако не се лъжа, за първи път негови илюстрации видяхме във „Фъргюс Крейн и огнените диаманти” (изд. „Слънце”). Удивително як детски стиймпънк от тандема Пол Стюарт и Крис Ридъл. Пощурях, като разбрах, че това е първата част от поредица, състояща се от три самостоятелни, напълно отделни приключения, с различни герои, които обаче са обединени от логото Far-Flung Adventures и се развиват в същия свят. „Фъргюс Крейн” беше супер забавна, а илюстрациите на Крис Ридъл ми направиха страхотно впечатление и не мирясах, докато не поръчах и останалите две в оригинал на английски.

 

978-954-761-150-4g.jpgПо едно време друго издателство се пробва, и то с един от най-големите хитове на известното дуо. Пол Стюарт и Крис Ридъл са прочути във Великобритания (и не само) със своята поредица The Edge Chronicles, и от „ИнфоДАР” пуснаха „Отвъд гъстата гора”. После излезе и втората, „Преследвачът на бурите”, и до там. Страхотни книжки, но само две, а серията е доста мащабна.

 

 

 

Само отворете „Спящата и вретеното” и сами ще се убедите – Крис Ридъл е просто страхотен илюстратор, водещо име във Великобритания, с десетки заглавия в библиографията си. Тази година отнесе и медала „Кейт Грийнуей“ (повече по темата тук – http://lira.bg/archives/126600 ) Работил е с Нийл Геймън по кориците и илюстрациите на не една и две книги, както измежду тях е и „За щастие млякото”, която Студио Арт Лайн също издадоха, но в нейния американски вариант, т.е. с илюстрациите на Скоти Янг.

_83517615_gaiman-split.jpg

И за „…млякото”, и за Скоти Янг ще говорим на „Книжни Криле” съвсем скоро. Скоти Янг също е голяма работа, но всичко по реда си!

SSpindle_22.jpg

Браво на Артлайн за страхотния избор да издадат „Спящата и вретеното” и то в цялата й прелест! Ако харесвате Геймън или пък сте почитатели на добрата илюстрация не пропускайте книгата. А ако сте фен и на двете… не пропускайте книгата!

Вижте и видео поглед зад кулисите със създателите на „Спящата и вретеното”:

 

 

 

 

sleeper-spindle-gaiman-riddell-05.jpg

Книгокрил

 

 

 

Advertisements

One thought on “„Спящата и вретеното” от Нийл Геймън, илюстрирана от Крис Ридъл

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s