Нели Маргаритова е автор, към който екипът на „Книжни Криле” храни неприкрита симпатия! Не е лесно да си съвременен детски писател в България, и хората, които противно на насрещния вятър въпреки всичко преследват това призвание са повече от достойни за уважение. Дори да притежавате неимоверни количества талант и вдъхновение, пазарът е малък, преводната конкуренция – жестока. Да не говорим, че и съвсем не всяко българско дете може да се окачестви като активен читател… или изобщо като читател. С тези нерадостни тенденции се бори издателство „Слово”, чрез чиято подкрепа творби на някои даровити дебютанти успяха да стигнат до книжарниците. Защото как можем да очакваме децата да четат български книги, когато не им предоставяме избор от такива?

Именно в рамките на издателската програма „За българските деца от българските автори“ излезе и трилогията на Нели Маргаритова „Тайни и вълшебства на улица „Розмарин № 13“.

 

Изглежда и издатели, и читатели са останали пленени и впечатлени от приключенията на малката Рада, защото ето че под логото на „Слово” вече има и четвърта книга на Нели Маргаритова! Нейните  „Славни слънчогледови случки” е сборник от пет приказни истории, всяка от които се развива в малкото българско градче Слънчогледово, което така обикнахме, че веднага след прочитането на книгата се заловихме да търсим с лупа върху картата! Макар, че учебната година едва започна, вече плануваме да прекараме там следващата си ваканция. Защо ли? Ами прочетете книгата и сами ще разберете!

176482_b.jpg

Какво ли не се случва в Слънчогледово! Понякога пътешественици от далечни страни посещават градчето, а един от тях дори пристига с балон, в компанията на маймунка. Е, добре поне, че не е пристигнал точно по времето на страшното наводнение, заради което се наложи да се евакуира населението! Като казах „население”, та се сетих – един от жителите на градчето всъщност е майстор на математическата мисъл. Е, малко е особен, този „Айнщайн”, но простено да му е. И вие да прехвърляхте километрични изчисления през главата си и вие може би щяхте да сте леко странни. А ако планувате пътуване до Слънчогледово може би е добре то да съвпадне с едно традиционно събитие, с което градчето се слави – Панаира на семките. Макар, че понякога неговото провеждане също се превръща в предизвикателство. Сякаш на жителите не им стигат мишите проклятия… Дааа, в Слънчогледово скука няма!

 

Но дори и да имаше, човек пак с радост би се пренесъл да живее в една от седемдесет и седемте къщици, които са се сгушили след слънчогледовото море! Защото за разлика от патилата на Хитър Петър и толкова много други стари приказки, тук няма кръчмар-скъперник, кмет-интересчия или пък дребнав, двуличен поп. Не.

 

Не зная къде са се намерили един друг тия добри хора, но от кмета на Слънчогледово, господин Жасмин, през доктор Маргарит и учителката госпожица Къдричкова, та чак до хлебаря Трошичков, всички тук са задружни, трудолюбиви и гледащи слънчево на живота. Все едно сме не в България, а в Страната на Оз, или пък в някое приказно царство… Приятно е да знаеш, че и в нашата родина, напук на всичко, някъде се е сгушило едно такова сговорно и оптимистично местенце, нали?
Защо не се присъедините и вие към нас за едно пътуване до Слънчогледово? Пътят съвсем не е дълъг. Всъщност, стига просто да разтворите страниците на „Славни слънчогледови случки” и ето – вече сме там! И се чувстваме повече от добре дошли 🙂

Ненко Генов

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s