Научих за двете книги от серията „Господарката на седемте камъка” случайно. Закачих ги с периферното зрение в рафтче на една пловдивска книжарница, търсейки нещо съвсем друго. Посегнах да видя какво е това непознато четиво. Има вид на епично фентъзи и лого като на известна преводна поредица, а не ми е познато… И в следващия момент – О! Изненада! Всъщност поредицата съвсем не е преводна, дело е на български авторски тандем, който… още не е излязъл от гимназията?!

Да, оказва се, че две момичета, мои съгражданки, че и възпитанички на Образцова математическа гимназия „Академик Кирил Попов“, където и моя милост прекара тийнейджърските си години. Ванина Божилова и Евгения Танева са набор `96, и още преди да разтворя страниците на първата книга изпитвам и към двете (не чак дотам) благородна завист – да можеш да се похвалиш, че си издаван автор, с два романа, и то още в училище…

bojilova-taneva.jpg

Някои хора странят от Young Adult литературата, сякаш веднъж прекрачили определена възрастова граница тези книги вече нямат какво да им предложат. При мен не е така – нямам нищо против четивата ми да са една идея по-леки, целещи се предимно в подрастващия читател.

 

Други избягват български автори, сякаш щом не е преводно, и щом Холивуд още не е откупил правата за филмирането му, няма какво да му отделяме време и ние. Аз пък храня симпатия, към всеки дръзнал да се опълчи на тая тенденция и напук на всичко се опитва да пише за деца и младежи в България.

 

Вероятно мнозина биха избягали от тези книги като от огън още щом научат, че са писани от ученички… И с ръка на сърцето да си кажа, ако някой ми беше изпратил линк към публикуван в интернет текст или безплатно електронно издание, сигурно и аз нямаше да добавя тези книги в списъка си за четене, но… Някой там ги е открил и е решил, че имат достатъчно потенциал да бъдат отпечатани на хартия и разпространявани в книжарската мрежа, и съвсем не говорим за самоиздаване, защото книгите излизат от издателство „Хермес”, което не е шега работа.

 

Това много разпали любопитството ми. Значи, говорим първо за български автори, второ за неизвестни имена, трето за съвсем млади и неопитни автори. И въпреки това от „Хермес” са постъпили смело и са дали шанс на историята на Ванина и Евгения да стигне до читателите. Вероятно има защо, но все пак, когато започнах „Ръката на съдбата” не знаех какво да очаквам.

184379_b.jpg

Жанрът е градско фентъзи – съвременни герои в позната среда, но с наличието на магически способности, древни предания и други свръхестествени елементи. Древните легенди разказват за Мороз и Луминус, двама братя, които в прослава на своята сестра Джорджиана сътворяват света, но и двамата се оказват с доста тъмни характери, тласкащи ги към жестокост. Единствено сестра им може да се противопостави на разрушителните им наклонности, но съкрушена от нестихващата вражда между братята си, тя умира. Едва след смъртта й Мороз и Луминус се взимат в ръце и чрез мощта на магическата гривна, притежание на Джорджиана сломяват злото… но не докрай. Има заклинание, способно да отприщи злите сили отново, и братята скриват този съдбоносен ключ в гробницата на сестра си.

 

А младата Алекс си живее що годе спокойния живот на средностатистическа ученичка, докато… в живота й не се намесва тайна организация, състояща се от магьосници и не става ясно, че именно тя май е превъплъщение на сестрата от легендите. На Алекс й е трудно да приеме всичко това, дали това да си преродената Джорджиана и съдбата на света да се стовари внезапно върху крехките ти плещи не е прекалено голяма отговорност? Благословия или проклятие са магическите сили?

188845_b.jpg

Залозите скачат във втората част, „Краят е вечен“. Тук ви очаква околосветско пътешествие до екзотични кътчета – борбата за надмощие и търсенето на седемте камъка от легендарната гривна на Джорджиана продължават. Орденът на Светлината е на границата да бъде заличен, а съперничеството между двамата братя Мороз и Луминус е по-жестоко от всякога… На карта е поставена съдбата на целия свят.

 

Откровено казано, историята не кипи от неподражаема оригиналност, но спомнете си, че говорим за дебют на две млади момичета все пак. Да, елементи от сюжета на „Господарката на седемте камъка” сме виждали в не едно и две фентъзи и приключенски произведения, но въпреки всичко не бих определил поредицата като прекалено подражателна или клиширана.

 

Освен, че Ванина Божилова и Евгения Танева тепърва прохождат като писатели, нека не забравяме, че и аудиторията на книгата е най-вече младежка. Т.е. повечето от читателите няма да притежават няколко десетилетия читателско-зрителски стаж и обширна база за сравнение.

 

За мен книгите на младото дуо притежават достатъчно индивидуалност, за да задържат вниманието на читателите, и особено на тези, които са способни да си затворят очите за някои недоизпипани неща в разказа. Нещо повече – качеството на серията е няколко нива над средното, и съвсем спокойно може да се мери (че и превъзхожда) някои далеч по-комерсиални и известни западни фентъзи серии. Браво!

 

А аз с удоволствие бих простил треските, които „Ръката на съдбата” и „Краят е вечен“ имат за дялане, чисто и просто защото си личи, че книгите са писани с много желание и ентусиазъм, и преди всичко – със сърце! С такова нещо определено не могат да се похвалят сигурно поне половината от преводните западни серии, които се пишат поръчково от популярните автори и са повече маркетингов продукт и преходно забавление, от колкото литературно творчество.

 

Също е плюс, че „Господарката на седемте камъка” е кратка серия, не е дори и трилогия! За разлика от много други, Ванина и Евгения не са се опитали да разтеглят излишно историята, не са се отдали нито на грандоманство, нито на графоманство, и всичко приключва спретнато и чисто в две книги. Добре е, че момичетата не са се опитали да отхапят прекалено голям залък и са си поставили постижима цел, защото няма нищо по-ужасно за читателите от незавършените серии, които остават да висят без каквато и било развръзка, камо ли кулминация.

 

Поздравления и за издателство „Хермес”, че са забелязали таланта и потенциала на двете момичета и са им дали шанс! За такова добро художествено оформление много от българските (и не само български) автори могат само да си мечтаят. Нямам представа как вървят продажбите на тези книги, но самия факт, че ги има е страхотна реклама за „Хермес”, защото не всяко издателство се решава на подобен ход. Единственото, което си мисля тук е, че е могло да се направи по-шумна и силна реклама, защото научих за книгите значително време след тяхното издаване.

 

Чудя се сега, дали и в каква посока ще продължат Ванина Божилова и Евгения Танева? Доказали са че имат даденостите и талант, който надявам се ще продължат да развиват!

Ненко Генов

За повече информация за книгите, както и възможност за поръчка:

http://hermesbooks.com/r-kata-na-s-dbata-kniga-1-gospodarkata-na-sedemte-kam-ka.html

http://hermesbooks.com/krajat-e-vechen-kniga-2-gospodarkata-na-sedemte-kam-ka.html

 

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s