Никой не обича да ходи на доктор. И все пак, нямам никакви неприятни асоциации с думата. Вероятно заради всички култови доктори-герои от моето детство. Доктор Емет Браун, доктор Хенри (Индиана) Джоунс, доктор Злобюл, доктор Зейъс, Доктор Х, Доктор Ху, доктор Уотсън… Изобщо, и киното, и литературата са пълни с готини доктори! Не зная дали някой от гореизброените е особено познат на днешните деца, но се сещам за един, сравнително нов доктор от списъка, който успя да върне мен самия към детството. Доктор Проктор на норвежеца Ю Несбьо отново е тук, вече за трети път, в „Доктор Проктор спасява света от гибел. Може би“ (изд. „Емас”).

Това определено е най-епично звучащото заглавие от цялата щура тетралогия, но дори и да не беше така, след предишните две книги нямам търпение за още една порция прокторски приключения!

Dr-Porktor-3.jpg

Добре дошли отново в Осло. Тук се сипе сняг, и времето тече бавно, особено ако сте принудени да го прекарвате в класна стая. Горката госпожа Струбе, преподава си тя за световната война и изобщо си няма представа, че съвсем скоро тя самата ще е замесена във война, от която зависи съдбата на целия свят. И че в тази битка тя ще е рамо до рамо с някакви си ученици! Бюле и Лисе, за да бъдем по-точни. А заедно с тях, то се знае, е и Доктор Проктор!

prko3

Любимият учен и изобретател е отново на линия, и както винаги, е пълен с купища… хммм… нека да ги наречем „нестандарстни” идеи. Ако Пипи Дългото Чорапче съчетава кънкьорството с почистването на кухнята, то Доктор Проктор се е досетил, че сметана се разбива особено успешно с перката на хеликоптер-играчка. Сами виждате, ако може да се разчита на някой да спасява света от гибел, то това е той.

prko2

Заплахата е колкото голяма, толкова и невидима! Как да откриеш враг, способен да се слее напълно със заобикалящата го среда? Павианоподобните лунни хамелеони са коварни създания! А най-коварният от всички е вождът им, Йодолф Сталер! (Ха познайте защо ви побиват тръпки от това име?) Масово изчезване на чорапи, хитово ТВ реалити за хорови изпълнения, накарало кажи-речи цялото норвежко население да се залепи за телевизионните екрани, шеметни пътувания (част от които извършени в мотор с кош), от тръбопроводите на канализацията, до разкоша на кралския дворец на Негово Кралско…

prko1

Да, ако някой си е мислел, че пръц-прахът е бил връх на анархията в детската литература, нека си помисли пак. Несбьо поднася поредната възможност да се забавлявате без задръжки и без спирачки. Към всичко това прибавете и щипка специфична северняшка атмосфера – нещо, което така обичаме в скандинавската литература.

 

Но освен забавлението има и още нещо, което ви е гарантирано – и това е професионалният и съвестен превод, запазена марка на „Емас”, които имат богата традиция в издаването на европейска детска литература. Ева Кънева е преводач на цялата поредица за Доктор Проктор и още много други (вкл. Книгите за Питбул-Терие, за които също ще ви разкажем скоро!)

Е, ако вече сте чели първите две заглавия от поредицата едва ли се нуждаете от повече убеждаване да грабнете и третото. А ако сте ги пропуснали, то бегом марш да наваксвате! Защото по книжарниците е вече и четвъртата (и последна) книга, „Доктор Проктор и големият банков обир”, чието ревю ще кацне на „Книжни Криле” в близките дни!

Книголет

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s