Има едно голямо събитие, по случай на което решихме да пуснем тази статия… Комиксите на Туве Янсон за Муминтрол и неговото семейство пристигат на български език, благодарение на нашите нови приятели от издателство „Пурко”! Пленителните истории на финландската художничка и писателка са истинско съкровище за малки и големи! Премиерата е утре, тъй че ако имате възможност да отидете, не я пропускайте! ( За повече подробности – https://www.facebook.com/events/194746380939258/ ). А преди комиксите да кацнат и при нас и да ги ревюираме и представим подобаващо, Ненко Генов ще ви разкаже повече за тяхната история, както и за Мумините като цяло!

100_0149.JPG

Не е тайна, че съм голям почитател на детското творчество на Туве Янсон. Благодарение на издателство Дамян Яков до българския читател достигнаха не само всички книги-повести на Туве Янсон за Муминтрол, неговото семейство и родната му долина, но дори и Готварската книга на мама Муминка! (Хвърлете едно око тук!)

А през 2014 година, по случай 100 години от рождението на Туве Янсон, Жанет 45 издадоха обемиста биография на финландската писателка и художничка (а тя наистина е била доста интересна личност!). Биографията е озаглавена „Туве Янсон. Думи, образи живот“, чутовен труд от страна на Буел Вестин, и действително си струва да й отделите време и внимание. Също от Жанет 45 издават и преводи на книгите с разкази и творби за възрастни, но това е друга тема, която също е дълга и широка. За тези, които се интересуват ето и документален филм на BBC за живота и творчеството на Туве Янсон:

Днес, вече седем десетилетия след своя дебют във Финландия, мумините са все още изключително популярни в много страни, а на места като Скандинавия, западна Европа и Япония са абсолютен култ, с увеселителни паркове, музейни експозиции, и дори лицензирани кафенета-пекарни, в които да се потопите в атмосферата (и ароматите) от дома на сем. Мумин. През годините те са се появявали в най-различни медии, включително пет различни анимационни сериала и няколко пълнометражни анимационни филма. Най-скорошното им приключение е анимационния филм Moomins on the Riviera

100_0151.JPG

Но ние все пак се интересуваме от комиксите! А за англоговорящите те се издават от Drawn and Quarterly, които освен всичко останало издават и комиксите за Пипи Дългото Чорапче, за които също ще ви разкажа скоро.

100_0152.JPG

Първоначално Мумин комиксите са хит в британските вестници, където карат и приходите, и тиражите да скочат неимоверно. От Британия са жадни за още, и така Туве Янсон се обвързва с тежък договор, който я задължава да предава по един стрип дневно! (Под comic strip се разбира хоризонтална „комикс-лента”, съдържаща обикновено около 3-4 последователни картинки, или „панели”)

100_0153.JPG

Но няколко години по-късно Туве вече е уморена от работата си по комиксите за Мумин и прехвърля щафетата на брат си, Ларс, също карикатурист. Ларс Янсон помага за някои от комиксите от предните години, и е близък със сестра си, така че успява изключително успешно да я замести в рисуването на ежедневните патила от Муминската долина.

100_0154.JPG

Днес комиксите са събрани и преиздавани на английски под две различни форми – в оригиналния си черно-бял вид, в луксозни албуми, и също така отделни истории са събрани и оцветени, издадени в отделни книжки. Но внимание – цветния комикс на снимката по-долу НЕ Е от тях, той е част от полско периодично издание от 90те, подобно по формат и съдържание на Мики Маус.

100_0157.JPG

В Полша Мумините също се радват на огромна популярност. Всъщност, именно полското анимационно студио Se-ma-for, специализиращо в покадрова анимация създава част от сериалите по книгите на Туве Янсон! Ако имате път към Łódź задължително се отбийте в музея на киното и анимацията, има какво да се види 🙂

Другите сериали са японско аниме, и също ви ги препоръчвам най-горещо!

Но да се върнем на основната тема…

Който е чел книгите за мумините познава разказвачеството и графиката на Туве Янсон и знае какво да очаква и от комиксите. А който не ги е чел – да поправи веднага тази грешка!

100_0155.JPG

Разпознаваемият авторски стил на Туве Янсон лъха от тези комикси точно както и от книгите. Героите са отражения на различни страни от човешката природа, обрисуват (и до известна степен дори карикатуризират) честно и открито хорския характер, а историите за тях са изпълнени с приказна философия, семейна топлина, уюта на дома, очарованието на природата, и всичко това поръсено с щипка добронамерена самоирония и здравословно количество носталгия.

100_0156.JPG

Албуми от 1 до 5 преиздават пълната колекция от комиксите на Туве Янсон – първите финландски издания от 1947–1948г., и после британските стрипове от вестниците, за периода от 1954 до 1959г.

Албум 6 започва с комиксите на Ларс от 1960г. През януари 2017 се чака да излезе от печат Албум 11, който ще започне комиксите от 1965г. А имайки предвид, че стриповете на Ларс Янсон излизат чак до 1975г. представете си само колко още албуми тепърва предстоят!

А кои истории ще стигнат до нас в превод от издателство „Пурко”? Следете „Книжни Криле” и съвсем скоро ще научите! 🙂

Ненко Генов

14241513_1169216393101325_8852909480617530729_o.png

 

 

3 thoughts on “Мумините на Туве Янсон – герои на книги, анимация и… комикси, които са вече и на български!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s