Холи Уеб е една от най-продуктивните и най-обичаните съвременни британски детски писателки. Автор е на над сто детски романа, които са преведени на множество езици (сред които е и българския) и от които до ден днешен са продадени буквално милиони копия. Героите на книгите на Холи най-често са или животни, или пък притежават магически способности. Книжките, които ще ви представим днес спадат към втората група!

 

Запознайте се с Роуз! rouziknamag3Както разбираме от „Роуз и къщата на магьосника” ( http://www.colibri.bg/knigi/797/holi-ueb-rouz-i-kyshtata-na-magyosnika ), нашата героиня е едва десетгодишна, но детството й до момента съвсем не може да се нарече радостно. Защото, виждате ли, Роуз е сираче. Била е намерена като бебе, плачеща и изоставена в църковния двор, оставена в кошница от риба. И сигурно тъкмо за това Роуз мрази риба. Но в сиропиталището ядеш каквото ти поднесат.

17822788.jpg

За разлика от останалите момичета наоколо, Роуз дори не смее да си мечтае да бъде осиновена… На нея й стига да я вземат като слугинче да чисти някоя господарска къща. И тази й надежда наистина се сбъдва! Но не съвсем.

10583458.jpg

Роуз действително напуска приюта за изоставени момичета „Света Бриджет”. Вместо при двойка любящи кандидат-родители обаче, или пък при що годе грижовни домакини, Роуз се озовава под опеката на господин Фонтейн, прославен алхимик. Ето, че започва да намирисва на магия! А Роуз все още дори и не подозира, че и самата тя има вроден талант за правене на вълшебства!

25754436

Спокойно, скоро ще го открие! И то тъкмо навреме, защото от „Света Бриджет”, незнайно как и защо, започват едно по едно да изчезват сирачета! Роуз се впуска да помогне на своите приятелки и да разгадае мистерията зад тяхното похищение! Ще й помогне и един пухкав съюзник!

rouziizgprincesa3

Във втората книга, „Роуз и изгубената принцеса” (http://www.ciela.com/rouz-i-izgubenata-princesa-107444.html ) нашата приятелка вече се е доказала като достоен кандидат-магьосник. В интерес на истината тя е започнала да чиракува на самия кралски магьосник – нещо, колкото интересно, толкова и трудно и предизвикателно. Компания й прави белокосместия й познайник от предното приключение, верният й приятел, котаракът Гус. А Роуз определено ще има нужда от приятел и в тази авантюра! Принцесата на кралството изчезва, а зли езици разпространяват слухове, които настройват населението против магьосниците. Самият крал е отчаян и от Роуз се очаква да направи всичко по силите си за да открие изчезналата му дъщеря. Но дали ще й се отдаде?

18639167.jpg

Холи Уеб пише увлекателно и леко. Езикът, който авторката използва е достъпен за младата аудитория, без да бъде лаконичен или елементарен. Историите й са едновременно забавни и (мело)драматични, и няма съмнение, че Роуз ще се хареса на децата, и особено на момичетата. Рекламират книгите като четиво за феновете на Хари Потър, но според мене те са четиво, с което можете да загрявате преди да пристъпите към сагата на Дж. К. Роулинг. Все пак говорим за малки детски романчета, всяко от които леко надвишава 100 страници.

6015060

Преводът на книжките, дело на Стоянка Илчева, е наистина добър. Веднага ми допадна фактът, че вместо да се транслитерират наред всички имена от английски (нещо, което камара пишман-преводачи редовно правят), тук виждаме техни побългарени еквиваленти. Още в началото на първата книга ще се срещнете с „госпожа Крийподключ” 😉

6793743.jpg

Кориците са доста семпли, и ми се струва, че в графично и визуално отношение доста отстъпват на тези от западните издания от поредицата. А особено за малките читатели корицата е особено важна, тъй като тя е като „трейлър”, който да те подтикне към разгръщането на книгата.

30235037.jpg

Роуз ми стана симпатична и уви, с неудоволствие установих, че на български са издадени едва половината от нейните приключения. Серията за Роуз на Холи Уеб съдържа общо четири книги, и имайки предвид, че от Colibri са издали втората част още през 2013, а до ден днешен третата я няма, май можем да заключим, че няма изгледи да видим останалите две на български. Дано да греша! Е, хубаво поне, че всяко романче е самостоятелна история, тъй че, не е като да оставате да висите на отворен край!

 

Ако търсите леко и бързо приказно четиво, ако си падате по магии и говорещи котки, ако ви се иска да си имате другарче, способно да прави вълшебства, то „Роуз и къщата на магьосника” и „Роуз и изгубената принцеса” са точно за вас!

Книголюба

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s