Ако търсите подходящ подарък за някой малчуган, по случай началото на учебната година например, или какъвто и да било друг повод, не търсете повече! Горещо ви препоръчвам „Годишните времена” на Марко Зимса, с илюстрации от Дорис Айзенбургер и придружена от диск с обясненията на автора и музиката на Антонио Вивалди!

Навремето учителят ни по музика имаше навика от време на време да се прави на готин, като вместо редовния час пускаше телевизора в класната стая и там се въртяха клипове от MTV. За радост на всичките ми съученички (и за мой откровен ужас), до биенето на звънеца бяхме обречени да слушаме вече позалязващите „Спайс гърлс” или тепърва изгряващите тогава Бритни Спиърс, Кристина Агилера и пр. тийн идоли. Един ден, намерих начин да сложим край на тази порочна практика! Донесох видео касета със записи на анимационни филмчета като „Таз-мания” и „Весели мелодии”. А те са си не само анимационна класика, но и музикална такава! Бъгс Бъни, Дафи Дък, Прасето Порки и останалите извършваха самоубийствени каскади и откачени подвизи под звуците на Росини, Шопен, Бетовен, Вагнер, Щраус, Лист…

 

Да, не ще и дума, за моето поколение първата среща с класическата симфонична музика бяха анимационните филмчета. Ариите и симфониите на големите композитори сами по себе си са достатъчни за да визуализира човек цели картини и истории в главата си. Но все пак, за непривикналото детско ухо, съпровождащата история помага за по-богато възприемане на музиката.

 

Е, в наши дни май качеството на анимационните филмчета, по които децата се увличат отива стремглаво надолу, и вече май рядко се използва класическа музика за акомпанимент на рисуваните приключения. За това пък, по книжарниците има книги, които да запълнят тази празнина и да предоставят на децата съчетание от творби на големи композитори и интересен разказ.

gvr.PNG

„Годишните времена” е една такава книга, част от поредицата детски музикални книги на издателство „Емас”. От самото заглавие ви е станало ясно, става въпрос за бароковия шедьовър на Антонио Вивалди. Автор е Марко Зимса – австриец, който е превърнал запознаването на децата с класическата музика в своя мисия. И съдейки по тази книга, спокойно можем да твърдим, че той се справя с тази мисия повече от успешно. Всъщност, направо брилянтно!

gvr1.PNG

Помага му художничката Дорис Айзенбургер със своите пъстри и живи илюстрации. И дискът с висококачествения музикален запис, съпровождащ изданието.

gvr7.PNG

Музика, текст и илюстрации се сливат неусетно и се превръщат в едно пленително и приказно изживяване. Чудните ноти на Вивалди са придружени от увлекателен и разбираем текст, който заедно с рисунките от всяка страница ни помага да разберем и оценим това, което музиката ни разказва. От падащи снежинки и полета на вятъра, до птичите песни и ромона на ручеите, приказката на Марко Зимса улавя магията на музиката и прави нейните внушения достъпни дори и за най-малките.

gvr2.PNG

Присъединете се към симпатичното котенце Минка и се разходете заедно с нея, по страниците, по нотната стълбица, сред омайната и изпълнена с чудеса природа… А по време на вашето пътешествие през пролетта, лятото, есента и зимата компания ще ви прави цял оркестър!

gvr3.PNG

Единственият проблем е, че слушайки музиката направо ви иде да притворите очи от удоволствие, което сериозно затруднява четенето и разглеждането на илюстрациите!

gvr4.PNG

Освен че е „превел” музиката на композитора като художествен текст, Зимса е поднесъл също и кратичък урок по история, чрез който ни запознава с произхода на „Годишните времена” на Вивалди и вдъхновението зад написването на произведението.

gvr5.PNG

От издателство „Емас” са се погрижили за високото качество на изданието – полиграфията на „Годишните времена” е наистина на ниво!

gvr4.PNG

Ако търсите подходящ подарък за някой малчуган, по случай началото на учебната година например, или какъвто и да било друг повод, не търсете повече! Горещо ви препоръчвам „Годишните времена” на Марко Зимса, с илюстрации от Дорис Айзенбургер и придружена от диск с обясненията на автора и музиката на Антонио Вивалди!

gvr5.PNG

През 2014 книгата бива номинирана за наградата „Бисерче вълшебно”, на чийто сайт ще откриете и интересно интервю с автора, взето по време на неговото гостуване в България. http://biserche.com/marko-zimsa-detsata-obichat-da-im-se-govori-za-muzikata-s-humor/

Книгокрил

gvr6.PNG

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s